A fejtett babból készült ételek ilyenkor, a hideg idő beálltával, nagyon népszerűek itthon, mint ez a babkrémmel töltött gőzgombóc, paprikás sajtmártással. De jöhet egy finom bableves füstölt csülökkel és csipetkével, babgulyás vagy egy tartalmas sólet, chilis bab, babsaláta, babkrém vagy pástétom, ezek mind nagyon táplálóak és egészségesek.
A szárazbabot főzés előtt legalább 6-8 órán át áztassuk, majd körülbelül 40 perc alatt főzzük puhára. Így csökkenthetjük a benne található emészthetetlen szénhidrátok mennyiségét, így megelőzve a puffadást.

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg simaliszt
10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
1 db tojássárgája
1 dkg élesztő
3 evőkanál natúr joghurt
125 ml víz
1,5 evőkanál olaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Elkészítés:
A gőzgombóc tésztájához a liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat, joghurtot, és a tojássárgáját. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben és ezt is hozzáadva, közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Miután a tészta összeállt, jól kidolgozzuk, majd fél órát letakarva, langyos helyen kelesztjük. Míg a tészta pihen, elkészítjük a babkrémet.
a babkrémhez:
20 dkg vörösbab (előfőzött)
5 dkg bacon
1 teáskanál mustár
kis fej lilahagyma
kis gerezd fokhagyma
1 ágacska rozmaring
2 csipet őrölt kömény
1 csipet feketebors
só
Elkészítés:
A babkrémhez a bacont ujjnyi csíkokra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leöblített babot, a köményt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Villával, vagy a fakanállal nagyjából, összetörjük a babot és annyi vizet adunk hozzá, hogy krémszerű legyen. Utolsó lépésként belereszeljük a gerezd fokhagymát és az aprított rozmaringot. Miután összeforraltuk félre tesszük hűlni.
Miután a tészta eleget pihent, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval, vagy egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk. A kiszaggatott korongok közepébe egy-egy evőkanálnyi babkrémet teszünk, egy másik koronggal befedjük és a szélét összenyomkodjuk. Egy fazékban vizet forralunk és ha van, pároló betétre, ha nincs akkor egy szűrőbe helyezve a gombócokat lefedve, a gőzben kb. 20 percig készre gőzöljük.
a mártáshoz:
15 dkg sajt
3 db kápia paprika
1 dl főzőtejszín
só
fehér bors
A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd láng fölött, vagy a sütőben, a grill alatt megsütjük, majd miután megsültek, lefedve hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat.
Lereszeljük a sajtot, mártásos edényben, pici vajon, lassú tűzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a paprikát, felöntjük a főzőtejszínnel és botmixerrel pépesítjük, ízesítjük sóval, kevés fehér borssal, beforraljuk és tálalásig melegen tartjuk.