Ez a bárány tekercs, mandulás lilakáposztával töltve is, az örökös kísérletezgetésem eredményeként jött létre. A páromnak nagyon tetszett, érdekesnek találta a párolt lilakáposztát a mandulával és ahogy az egészet beletöltöttem a bárány húsba.

Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg báránycomb
2 vékony szelet bacon
1/4 fej lilakáposzta
1 fej lilahagyma
5 dkg durvára vágott mandula
1 ág rozmaring
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál barna nádcukor
evőkanál Tokaji borecet furmintból
1 dl rozmaringos szőlőmagolaj
evőkanál kacsazsír
5 dkg vaj
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, bors
Elkészítés:
Előző nap a báránycombot éles késsel lehártyázom, nagyobb nyitott szeletté vágom, kiklopfolom. A szőlőmagolajba belereszelem a fokhagymát, a rozmaringot is beleaprítom és megborsozom. Ezzel a fűszeres olajjal jól bedörzsölöm a combot és egy éjszakára a hűtőben pihentetem.
Másnap a lilahagymát, a káposztát vékonyra vágom, serpenyőbe teszem a zsírt, rádobom az apróra vágott bacont, megpirítom, majd ráteszem a cukrot, kissé megkaramellizálom, majd hozzáadom a lilahagymát, a káposztát, a mandulát és együtt pirítom őket, megsózom, megborsozom, hozzáadom a köményt és a borecetet, jól összekeverem és fedő alatt, lassú tűzön puhára párolom.
A combot kiveszem a pácból, letörlöm róla az olajat és kiterítem. Mindkét oldalát megsózom, és egyenletesen elhelyezem rajta a párolt káposztát, feltekerem és hústűvel jól összetűzöm a végeit, hogy ne tudjon kiesni belőle a töltelék.
Serpenyőben hevítek egy kevés vajat pici olajjal és a tekercs minden oldalát megpirítom benne.
Majd egy előzőleg beáztatott Pataki tálba teszem, meglocsolom az olvasztott vajjal és közepes hőfokon kb. 60 perc alatt készre sütöm.
Vadrizzsel tálalom.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’