Az ünnepre való tekintettel hoztam ezt az elképesztően omlós, diós linzerkarika házi, fahéjas szilvalekvárral receptet, amit érdemes elkészíteni. Egyszerű és nagyon finom, sokan szeretik, így ezzel is várhatjuk a vendégeket. Használhatunk hozzá barack, málna, vagy ribizli lekvárt. De a narancslekvár is kitűnő választás.
Én házi, fahéjas szilvalekvárral készítettem, aminek a pikáns, fűszeres íze, remekül passzolt a dióhoz. Ráadásul, előre is elkészíthetjük, mivel lezárt dobozban napokig friss marad.
Persze, ilyenkor a dobozt el kell dugni a család elől, vagy rögtön dupla adagot kell készítenünk.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
2 db tojássárgája
1 mokkáskanál őrölt fahéj
csipet só
a ragasztáshoz és a tetejére:
durvára darált dió
pikáns lekvár (házi, fahéjas szilvalekvár)
tojásfehérje
Elkészítés:
A tésztába való diót finomra daráljuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a porcukorral és a dióval.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat, fahéjat és sót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább fél órát. De az sem baj ha, több ideig hagyjuk a hűtőben.
Miután a tészta pihent és jól lehűlt, vékonyra gyújtva kiszaggatjuk úgy, hogy az alsóknak teli, a felsőknek pedig, középen lyukas, fodros szélű kiszúróval formázunk, egyforma mennyiséget.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk durvára őrölt dióval.
Előmelegített sütőben 200 fokon, pár perc alatt, világosra sütjük. Miután megsültek, az alsó lapok közepére forró lekvárt teszünk és ráillesztjük a felső lapokat. A tetejüket meghintjük egy kevés porcukorral.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’