Szerepel már a blogon ez a süti, de úgy gondoltam, hogy készítek egy frissített bejegyzést róla, mert annyira finom, hogy nem lehet megunni.
Puha, krémes, enyhén fahéjas, csak úgy olvad az ember szájában, egyszerűen mennyei! Akkor a legfinomabb, ha a hűtőből kivéve, hagyjuk szobahőmérsékleten egy kissé felengedni.
Nálunk ez a “Család” süteménye, mindannyian imádjuk. Mindig találunk hozzá alkalmat, most például ez készült húsvétra.

Hozzávalók: 1 nagy gáztepsire való adag
60 dkg liszt + a nyújtáshoz
2 db tojás
12 dkg zsír
2 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál méz
1 (15 g) csomag szalalkáli (tényleg így írják)
2 evőkanál cukor
1 dl tej
1 csipet só
A lisztet tálba szitáljuk, a szalalkálit langyos tejben feloldjuk, (vigyázzunk vele, mert nagyon gyorsan kifut!) hozzáadjuk a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól összedolgozzuk, közepesen kemény tésztává. Majd hat egyforma darabra vágjuk, és cipó alakra formázzuk. Lisztezett deszkán, egymás után vékonyra nyújtjuk őket és a gáztepsi hátulján egyenként 200 fokon 8-10 perc alatt, világosra sütjük. Vigyázzunk vele, mert nagyon hamar megéghet. A tapasztalat szerint, egyre melegebb a sütő, így hamarabb megsülnek a lapok. Miután megsültek, elkészítjük az alábbi hozzávalókból a krémet.
A krémhez:
1,2 l tej
25 dkg cukor
12 dkg vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
8,5 dkg liszt
A tetejére:
12 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
Elkészítés:
A krémhez a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a tej 3/4-ét és addig főzzük, míg a karamell teljesen elolvad benne. Közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a lisztet és a fahéjat, majd ezt is hozzáadjuk a karamelles tejhez, és addig főzzük, míg a karamell elolvad és besűrűsödik.

A még forró krémmel megtöltjük a lapokat szép sorban, úgy, hogy mindegyik lapra jusson a krémből. Kb. 2,5-3 normál merőkanálnyi megy egy lapra. A tetejét szabadon hagyjuk, mert azt csokival vonjuk be.
Amíg a csokit elkészítjük érdemes a sütemény tetejére rátenni egy tálcát, arra pedig nehezékként, egy vaskosabb szakácskönyvet így tömöríteni a süteményt. Így eloszlik a krém és sima felületet kapunk a csokival való bevonáshoz.
A vajat egy edényben kisütjük, de úgy, hogy ne barnuljon meg, csak a vizet főzzük ki belőle. Levéve a tűzről, beletesszük az apróra tört csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad. Persze, ezt helyesen gőz fölött kellene felolvasztani, de így sokkal egyszerűbb. Gyors mozdulatokkal elsimítjuk a sütemény tetején, majd miután elkezd megdermedni, villával, vagy késsel hullámokat rajzolhatunk a csokiba.
Hűtőbe téve pihentetjük, másnap szeletelve tálaljuk.
Úgy a legfinomabb, mielőtt kínáljuk, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felengedni.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’