Nagyon szeretek ilyen típusú sütiket készíteni, mint ez a gyömbéres-őszibarackos sütemény, mert amellett, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen össze lehet “dobni” nagyon ízletes. Nagyszerűen variálható, akár többféle gyümölccsel is készíthető és a család kifejezetten szereti.
A tészta a friss gyömbértől és vaníliától kellemesen fűszeres, a gyümölcstől finom szaftos, a vajtól pedig sokáig puha marad.

Hozzávalók:
20 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg cukor
12 dkg puha vaj
4 db tojás
1/2 kezeletlen citrom héja és 1 ek a levéből
1/2 csomag sütőpor
3 db őszibarack vagy nektarin ízlés szerint
2 teáskanál vanília kivonat
2 kiskanál friss, reszelt gyömbér
Elkészítés:
A barackokat megmossuk, eltávolítjuk a magjukat, meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk
Először a vajat a cukorral és a vaníliával, reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat.
Mindegyik tojással habosra verjük a masszát, hozzákeverjük a citromlevet és a reszelt gyömbért.
Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és egyenletesen eldolgozzuk a masszában.

Kivajazunk egy pitesütőt (27 cm), kiszórjuk egy kevés liszttel, és beleterítjük a masszát.
A tetejére tesszük a cikkekre vágott barackot.
A tetejét sütés előtt megszórom porcukorral, így mialatt a sütemény megsül, a tetejére vékony karamellizált cukorréteg sül, amitől még finomabb lesz a végeredmény.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor kevés porcukorral megszórjuk a tetejét.