Gesztenyés kalács

A Húsvéti, ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a tojás, a sonka, és a torma mellett, az egyszerű foszlós kalács is. Nálunk a sárga túró is ide sorolandó. Ezek nélkül az ételek nélkül, nálunk, egyszerűen nincs Húsvét. Na jó, persze, nem ezen múlik az ünnep léte, de ez egy tradíció, amit mi szeretünk. A foszlós kalács mellett, nagyon sokféle kalácsot szoktam készíteni, különböző ízesítéssel, mint ez a gesztenyés kalács.
Amit most hoztam, egy nagyon mutatós, de igazából egy egyszerű gesztenyés változat. Tudom, most azt kérdezitek, miért pont gesztenyés?  Merthogy a gesztenye ősszel terem, nem tavasszal? Inkább karácsonyi édességekhez használjuk, mint húsvétra? De miért ne lehetne húsvétra is? A válasz nagyon prózai: mivel állandóan kapható, mindenhol a fagyasztott gesztenyemassza és nagyon könnyen felhasználható. Persze az igazi az, mikor mi magunk sütjük, hámozzuk. De a fagyasztott cukrozott és cukrozatlan masszák közül is található jó minőségű, megbízható termék. Manapság minden változatban megtalálható, cukrozott, cukrozatlan, mézes egészben sült gesztenye vagy bio gesztenyemassza, ami vegyszermentes gazdálkodásból származik, nem adnak hozzá aromát, csak biocukrot, de találkoztam már édesítőszerrel készülttel is. Szóval, egész évben készíthetünk gesztenyés finomságokat……
Húsvéti gesztenyés kalács
Húsvéti gesztenyés kalács

Hozzávalók:
60 dkg simaliszt
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dkg élesztő
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
3 dl langyos tej, (ha lehet, házi)
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só

Ez egy nagyobb kalács tésztája, én ezt mindig elfelezem és két kisebb kalácsot sütök belőle, különböző töltelékkel. Hogy a formáját megtartsa és ne legyen lapos, gyümölcskenyér, vagy őzgerinc formában sütöm meg őket.
Most is készítettem a tészta egyik feléből egy hagyományos fonott kalácsot, a másik feléből pedig egy gesztenyéset, amit koszorú formára sütöttem.

Húsvéti gesztenyés kalács
Húsvéti gesztenyés kalács
Elkészítés:

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrom, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm, formázom a tésztákat.

Húsvéti gesztenyés kalács
Húsvéti gesztenyés kalács
A gesztenyés töltelékhez:
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
1-1,5 dl habtejszín
2 evőkanál rum

Ha valaki édesebben szereti, tehet hozzá porcukrot is.
A gesztenyét fellazítjuk a tejszínnel és a rummal, az egészet jól kikeverjük. Én sajtreszelőn szoktam lereszelni, ha elég hideg.

A tészta egyik felét ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, rásimítjuk a gesztenyét és feltekerjük, mint a bejglit, majd a tekercset párszor megtekerem, mint a vizes ruhát szoktuk. A véget összeillesztem, és egy kivajazott, enyhén lisztezett pitesütőbe teszem. Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem, mielőtt megsütöm, a tetejét tojássárgájával lekenem.

A tetejét díszíthetjük szeletelt mandulával, vagy jégcukorral.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

A tölteléket az egész kalács tésztába is eloszthatjuk, de ha gazdagon akarjuk tölteni, akkor csak a tészta egyik felébe tegyük. Én így tettem.
Miután a kalács megsült, rácson hagyom kihűlni, majd felszeletelem.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

8 hozzászólás

  1. De szép ez a kalács!Verus!Szeretnélek játékra hívni a Kutya és konyha blog írójához.http://kutyaeskonyha.blogspot.com/2012/03/fozzunk.htmlHa van kedved gyere játszani.

  2. Szia Nelli!Köszönöm szépen, megnézem:)

    1. Anazar, köszönöm:)

  3. Tegnap én is kalácsot sütöttem, habos fekete-erdőset, de most ebből is kérnék szépen 🙂

    1. Imádnám a Tiédet is!:) Nagyon szeretjük őket.

  4. Nagyon szép ez a gesztenyés kalács,finom lehet.Elvittem a receptet!Köszi!

    1. Mellissina2, remélem ízleni fog!:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás