Az időjárás sajnos még mindig nem veszi tudomásul, hogy már tavasz van, olyan hűvös van kint, hogy jólesik az embernek még egy kissé testesebb, melegítő leves, pont olyan, mint ez a lencsekrémleves. Szeretjük a lencsét, de leginkább főzelékként fogyasztjuk, vagy pástétomnak, pürének köretként, de most elkönyveltem, hogy levesnek is nagyon finom és tartalmas étel.
A levesnek kissé bizarr a kinézete, de a mellé kínált többféle sajtos pirítós javít az összhangon 🙂
A lencse nálam olyan mint a bab vagy a kelkáposzta, muszáj belefőznöm egy kis darab füstölt húst, vagy ha mást nem, akkor füstölt szalonna bőrt, mert valahogy ez hozza ki teljesen azt az ízvilágot, amit nagyon szeretek. Persze, ha valaki nem szereti, ezt nyugodtan elhagyhatja.

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse
kis darab füstölt hús, vagy szalonna bőr
közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
15 dkg sárgarépa
12 dkg fehérrépa
3 dkg zeller
6 dkg burgonya
1,2 liter víz vagy alaplé
1,5 evőkanál zsír/olaj
2 db babérlevél
kevés frissen őrölt fekete bors
1/2 mokkáskanál őrölt kömény
só
a sajtos pirítóshoz:
néhány szelet kenyér
vaj
többféle sajt
3 dkg trappista
2 dkg füstölt sajt
2-3 dkg camembert
Elkészítés:
A lencsét kiválogatjuk, alaposan átmossuk és felhasználásig hideg vízzel felöntjük (beáztatjuk).
A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk/felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk.
A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, beletesszük a fehérrépát és a zellert, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott lencsét és felöntjük annyi alaplével, vagy vízzel amennyi ellepi.
Beletesszük a füstöltet, ízesítjük sóval, borssal, fűszerköménnyel és babérlevéllel.
Főzzük addig míg a lencse félpuha lesz, ekkor adjuk hozzá a sárgarépát és a burgonyát.
Mikor minden zöldség megpuhult, vegyük ki a füstöltet és a babérlevelet, majd botmixerrel egyneművé mixeljük. Ha esetleg túl sűrű lenne tegyük vissza a tűzre és hígítsuk még egy kevés vízzel, vagy alaplével a kívánt állag eléréséig, forraljuk össze. Lisztes sűrítés nem kell hozzá, mivel eléggé sűrű lesz anélkül is.
Tálalhatjuk tejföllel, tejszínnel, vagy joghurttal, vagy csak egy kevés ecettel pikánssá tehetjük.

A pirítóshoz a kenyér szeleteket pirítsuk meg, vágjuk a kívánt formára, majd vékonyan kenjük meg vajjal és tetszés szerint halmozzunk rájuk egy-egy adag sajtot és grillezzük meg, amíg a sajt rápirul a kenyérdarabokra.
A pirítós helyett nagyon ízletessé teszi egy kevés bacon, vagy kolbászkarika megpirítva.