Ez a mentás almafelfújt recept ugyan az, mint az előző, annyi különbséggel, hogy egyben, pite sütő formában sütöm.A recept a HammBekaplak! oldalán itt található. Így, egyben sütve is nagyon jól működik ez a mentás almafelfújt.

Hozzávalók a tésztához 6-8 személyre:
20 dkg liszt
10 dkg puha vaj
8 dkg cukor
1 dkg kakaópor
1 tojás
1/2 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
80 dkg alma
3 tojás
1 evőkanál liszt
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg vaj
1/2 citrom reszelt héja
1,5 dl tejszín
1 csokor friss mentalevél
2 cl almapálinka (Dunai Hajós)
Elkészítési idő: 30-60 perc (könnyű)
Elkészítés:
Először a tészta hozzávalóit összegyúrom, majd hűtőbe téve pihentetem egy-két órát.
A töltelékhez az almát megtisztítom és vékonyan felszeletelem.
Serpenyőben, vajon megpárolom, majd kihűtöm. A tojássárgákat habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral és hozzákeverem a kanál lisztet, majd beleteszem a reszelt citromhéjat, a tejszínt és az apróra vágott friss mentát, és az almapálinkát.
Hozzáadom az almát és óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát kinyújtom, kibélelek vele egy pite sütő formát, megtöltöm az alma töltelékkel, majd 3 db almát felszeletelve ráteszek a tetejére.
A széléről a tásztát visszahajtogatom. Előmelegített sütőben közepes hőfokon (190 fok) kb. 35-40 perc alatt megsütöm. Érdemes alufóliával bevonni a tésztát a szélén, mert akkor a tészta finom puha lesz.
Amiben sütöttem: Pitesütő almás dekorral
Tálalás: Almás desszert tányér
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’