Már kapható friss és zamatos szabadföldi eper a piacon, mi pedig nagyon imádjuk. Összegyűjtöttem a blogról néhány nagyszerű, ebből az egészséges, korai gyümölcsből készült finomságot.
Igaz, szerintem a legjobb, frissen leszedve leöblíteni és csak úgy, beleharapni és kiélvezni az édes, vitamindús gyümölcs ízeit. De ezeket a finom recepteket is érdemes kipróbálni.
A receptek eperrel a képekre kattintva érhetők el:
Egy pohárnyi habókos Baileys. Az, hogy egy desszert mennyire lehet “rafinált” vagy izgalmas, nem is igazán tudom. Amikor azt a feladatot kaptam, hogy találjak ki egy édes finomságot, ami olyan, mint egy rafinált kényeztetés, lelki szemeim előtt egy olyan nyalánkság jelent meg, amiben a rafináltságot úgy képzeltem, hogy rétegről-rétegre különféle ízbombák lepnek meg minket. Ami a desszert külső megjelenése alapján nem látszódik, de amint belemerítjük a kanalunkat, meglepődve fedezhetjük fel a különféle textúrák és ízek játékát, mint a roppanós habcsók, édesen selymes, bizsergető krém, frissítő eperíz, roppanós karamellbe rejtett kávészem, egy amolyan habókos ízkavalkádként egyesül. Szóval, számomra ezt jelenti a rafinált kényeztetés.
Eclair fánk Baileys Chocolat Luxe krémmel és epres habbal. Egy újabb gyöngyszemet hoztam, amit Baileys Chocolat Luxe-al készítettem. A hagyományos eclair fánkot ezzel az isteni finom, belga csokoládés, ír krémlikőrrel készült krémmel töltöttem meg és a csokoládés krém mellé, eper ízű tejszínhabot adtam, ami még inkább kiemelte a krém csokis-likőrös ízét.
Ha vendégeket várunk, meglephetjük őket ezzel a különleges desszerttel, biztosan osztatlan sikert aratunk vele. A tésztát és a krémet is előre elkészíthetjük, így még az idővel sem kell versenyt futnunk.

Az eperlekvár mellé, tettem egy kis házi vanília pudingot, amivel elképesztően finom lett a süti. Annyira ízlett a családnak, hogy utána még kétszer kértek ismétlést belőle. 🙂
Ezt az epres-vaníliás rácsos vendégváró sütiként is süthetjük, de akkor érdemesebb apróbbakat készíteni. Ha kisebbeket szeretnénk sütni, akkor kevesebb sütési idő is elég. Természetesen ízlésünk szerint variálhatjuk a tölteléket is.

A jó idő beköszöntével alig várom, hogy megjelenjen végre a piacon a friss hazai eper, a tavasz első gyümölcse.Szerencsére idén volt is kínálat belőle bőven, éppen ezért, alaposan kihasználtam az eperszezont, sok-sok finomságot készítettem ebből az ízletes gyümölcsből, amiket sorban meg is fogok mutatni. Az eperlekvár is ezek közé a finomságok közé tartozott, amit most kivételesen nemcsak a hagyományos módon fazékban, hanem egy kisebb adag a Panasonic SD-ZB2512 kenyérsütő gépében készült.

Készítettem egy frissítő epres-banános turmixot. A hozzávalókat belerakosgattam a turmix kehelybe, felöntöttem tejjel és körülbelül két perc elteltével már készen is volt a finom ital. A gép normálisan végezte a dolgát.

Pavlova torta Baileys-el bolondítva
Pavlova torta Baileys-el és eperrel. Nagyon nagy kedvencünk ez a desszert, de bevallom, nem mindig sikerül, mert amennyire könnyűnek tűnik az elkészítése, olyan sok buktatót rejt, amit csak akkor tapasztalunk meg, amikor a végeredmény nem olyan lesz, mint amilyenre számítunk. Nekem sokáig a sütéssel gyűlt meg a bajom, mert szinte sosem sikerült elérnem a tökéletes, kívül roppanós, belül puha állagot.

Kardinális szelet eper lekvárral, tejszínhabbal
Mostanában nem győzőm készíteni, annyira rákattantunk 🙂 Régebben is ettünk ilyen sütit, de annyira nem hagyott mély nyomokat bennünk, ahhoz, hogy itthon késztetést érezzek rá, hogy elkészítsem. Viszont, pár hete eszembe jutott, hogy milyen jó volna kipróbálni. Keresgéltem a receptjét, de kb. ahány recept, annyi féle, így a végén, szokásomhoz híven összegeztem őket, majd végül elkészítettem a saját verziómat, ami méretét, ízét és arányait tekintve a számunkra ideális.

Epres süti fehér csokoládéval, egyszerű, gyors és nagyon finom, talán ezekkel a jelzőkkel lehet legjobban jellemezni ezt a sütit. Igazi “keverem-kavarom és már sül is” típusú desszert, amit akár még munka után is, könnyűszerrel elkészíthetünk a család nagy örömére. Akár egy gyors vendégvárónak is beillik. A tésztája puha és szaftos a vajtól és az epertől, a gyümölcs ízéhez pedig jól passzolnak az apró, fehér csokoládé darabkák.

Tarkedli (cseh fánk) eperrel. Vannak “édes” időszakaink, amik rendszeresen váltják egymást. Ilyenek a palacsinta, fánk, rétes, túrógombóc, pite, tejberizs és még hosszan sorolhatnám. Ezek olyan egymást követő napok, mikor az épp aktuális kedvencét kéri a család, gyakori ismétléssel. Ezek közül most éppen a fánkos napokon vagyunk túl. Már fagyit gyártunk ezerrel, mindenféle ízben.

Epres-joghurtos reggeli – gyorsan elkészíthető, nagyon mutatós finomság. Kedvünk szerint variálhatjuk különböző gyümölccsel, de ha pikánsabbá szeretnénk tenni, használjuk friss bazsalikomot vagy mentát.

Egy nagyon könnyű, finoman édes, nem tömény, kellemesen savas bor, amihez nagyon jól passzol az eper, a gesztenyeméz és a narancs. Nagyon minimálisan édesítettem ezt a desszertet, hogy a cukor ne nyomja el az ízeket, minden íz jól kivehető maradjon és mégis simuljanak egymásba, ne legyen egyikük sem túl intenzív, túl harsogó. De az aszú íze is feltűnjön az egész ízhatásban.

Fűszeres zabpehely torta, balzsamecetes, mentás epermártással
Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség. A zabpehely nagyon jót tesz a gyomornak, érdemes beilleszteni a mindennapi táplálkozásunkba, mert jó tulajdonságaival hozzájárul szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Sokoldalú alapanyag.
Készíthetünk belőle tápláló reggelit vagy különböző desszerteket gyümölcsökkel, mézzel, magvakkal, tejtermékekkel, de fogyaszthatjuk sós változatban zöldségekkel, húsfélékkel is. Nagyon jó kiegészítője az eper, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Az eper friss édes ízét, nagyszerűen teszi pikánssá a balzsamecet és a menta együttese.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’