Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Népies neve: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.

Származása: Dél-Ázsia, Afrika, Perzsia, nálunk termesztik. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

Fűszerként használt növényi rész: levelét frissen, illetve szárítva, morzsolva használjuk.

Bazsalikom

Felhasználása: levesek (paradicsom, hús, bab, gomba), tészták, pizza, csőben sült, rakott zöldségek, mártások, növényi ecetek, húsokhoz, sonkához, csirkéhez, pulykához, halételekhez. Akár desszerteket is ízesíthetünk vele. Az olaszos ételek nélkülözhetetlen fűszere. A pesto fő alapanyaga is fokhagymával, parmezán sajttal, fenyőmaggal, olívaolajjal, sóval és borssal. Az áruházak polcain szárított formában találjuk, de érdemes cserépben is tartani, zölden is kedvelt fűszere például a mediterrán illetve a régi magyar konyhának. Az ételekbe főzéskor csak az utolsó pillanatokban adjuk hozzá.

Tárolása: Szárított változatát légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve, vagy pedig a friss leveleket lefagyasztva vagy kevés só-ecet-olívaolaj keverékben eltéve tárolhatjuk.

Gyógyhatása: étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, szélhajtó, köhögés ellen, nyugtató, vizelethajtó, nemi vágy fokozó. Teaként is fogyasztható. Külsőleg toroköblítő, keléseket érlelhetünk borogatásával, alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott.

Share and Enjoy !

Shares
[instagram-feed]
Shares