Fahéj (Cinnamomum verum)

Fahéj (Cinnamomum verum)

Egyéb elnevezései:(Cinnamomum verum – valódi fahéj), (Cinnamomum aromaticum – kínai fahéj)

Származása: Délkelet-Ázsiai eredetű, 8-10 m magas, örökzöld fa. Mintegy 20 cm hosszú levelei vaskosak, húsosak, virágai laza fürtökbe tömörülnek, bogyótermései sötétbarnás-vörösesek. A fiatal ágak kérge a jellegzetes illatú és ízű fűszer.

Felhasználása: Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek, míg egész állapotban kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítéséhez használatos. Kiválóan hangsúlyozza például a szilva ízét.

Indiában bizonyos curryk alkotóeleme, a Közel-Keleten egyes húsételeket ízesítenek vele, például a tadzsint. Délkelet-Ázsiában fűszerkeverékek alkotórésze, így például a kínai ötfűszer-keverék fahéjból, csillagánizsból, szegfűszegből, szecsuani borsból és édesköményből áll.
Egyre inkább ízesítenek vele sós ételeket, például a bárányhúst, de ilyenkor kevesebbet használnak belőle, mint a desszertekhez. Kevésbé ismert, hogy a konyhaművészet kis mennyiségben ízfokozóként használja.

Gyógyhatása: A gyógyászatban a fahéj görcsoldó hatását aknázzák ki, fokozza a nyálelválasztást és a gyomornyálkahártya működését. Ezáltal elősegíti az emésztést, szélhajtó, valamint gyomorgörcs-oldó hatású. Hatásos még menstruációs problémák kezelésében is. A fahéj hatékonynak bizonyult a refluxszal vagy anélkül járó gyomorhurut kezelésében valamint hányinger és felfúvódáskor is. Mérsékli a túlzott gyomorsav termelődést. Gyomor- és nyombélfekély kezelésekor is használható valamint az orvosok étvágytalanság esetén is ajánlják. Külsőleg izom- és ízületi fájdalmakra használják. A kínai fahéj a tigrisbalzsam egyik alapanyaga. A leveleiből nyert illóolajat az illatszeriparban és szájápolószerek készítésére használják.

Fontos A fahéj ellenjavalt terhesség esetén, mert a nyálkahártyára és a bőrre irritálóként hathat. A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.

forrás: Wikipédia, Gyógytea.com

Share and Enjoy !

Shares
[instagram-feed]
Shares