Csillagánizs (Illicium verum)

Csillagánizs (Illicium verum)

Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag.
Származása: Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, több étel- és italkülönlegesség neki köszönheti különleges ízét és illatát. Igen kellemes, a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű.

Felhasználása: sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák készítéséhez. Az egyik alapvető összetevője a Gallianónak, a Sambucának, a Pastisnak és más ánizsos likőröknek. Az európai ánizs mellett változó mennyiségben használják az abszint készítésekor.

Gyógyhatása: A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. Immunerősítő. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert.

Fontos azonban, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizs  (Illicium anisatum) növénnyel, ami étkezésre nem használható, mert toxikus mérgező anyagot anisatint tartalmaz!

forrás: Wikipédia

Share and Enjoy !

Shares
[instagram-feed]
Shares