Egyszerű tejes kifli. Mostanában, ezeket a finom kifliket sütöm Atinak reggelire és tízóraira, mert most ez a kedvence. Holnap is ebből készül a szendvicse tízóraira.
Mivel, nemigen vásárolunk pékárut, próbálok mindenfélét itthon “gyártani” ami azért nagyon jó, mert tudom, hogy miből készül és sokkal nagyobb becsben tartja a család, mivel én készítem, ezért egy morzsája sem mehet veszendőbe sem kenyérnek, sem kiflinek.
Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a kifli tésztáját, miután kisodortuk, megkenhetjük vékonyan, langyos, olvasztott vajjal és úgy tekerjük fel szorosan, ettől miután megsülnek, rétegesen letekerhető, amolyan “rongyos” lesz a kifli. De enélkül is tökéletes a végeredmény.

Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg kenyérliszt (BL 80)
1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
1 csomag szárított élesztő, vagy 2,5 dkg friss
1,5 dl tej
2 dl víz
1,5 teáskanál só
2 teáskanál cukor
0,5 dl olaj
Elkészítés:
Ha kenyérsütő géppel dolgozunk, akkor az alábbi sorrendben készítsük az üstbe az alapanyagokat: olaj – tej és víz – só és cukor, – liszt és aszkorbinsav, – élesztő. A friss élesztőt is, csak egyszerűen rámorzsoljuk a liszt tetejére.
Ha kézzel dolgozunk:
Az élesztőt a langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha száraz élesztővel dolgozunk, ezt a lépést kihagyva, a liszthez keverjük az élesztőt és úgy dolgozunk vele.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük vele az aszkorbinsavat, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a maradék tejjel és langyos vízzel összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává.
Ekkor hozzádolgozzuk az olajat is, majd ruganyos, közepesen lágy, fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk.
Miután jól bedagasztottuk a tésztát, lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, 8 egyenlő részre osztjuk és mindegyik részből kis golyókat formázunk, majd egyenként ovális alakra nyújtjuk a sodrófával.

Az így kapott ovális tésztát, alul, a szélesebb felüknél elkezdve, feltekerjük, kifli formára.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 20 percig kelesztjük.
Miután a kiflik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük langyos vízzel és előmelegített sütőben, 200 fokon 25-30 perc alatt, szép barnára sütjük őket, majd rácson hagyjuk kihűlni.
A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, (nálam, ez egy másik tepsi) ami segít, hogy gőz képződjön a sütőben, amitől a kiflik szép, magasra nőnek.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Kedves Veruss!:)
Nagyon tetszik a recepted,éppen most sûtôm,és kivàncsian vàrom a végeredményt,bàr az illatokbol itélve szupernek tûnik:)
De mindenképpen beszàmolok a végeredményrôl is,ha elkészûlt!
Kôvetni fogom a blogodat,kôszi mégegyszer a receptet!:)
Szép napot!
ûdv:Viki
Kedves Viki!
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, remélem jól sikerül! 🙂
Várom a beszámolót!
Üdv,
Veruss
Igazán sok jo recpteket találtam!Örülök,hogy rá találtam az oldalra!Már holnap ki fogom probálni!Gyerekeim,Unokáim, szeretik nagyon a házi kelt sütiket.
Kedves Terézia!
Örülök, hogy tetszenek a receptek, remélem lesz köztük olyan, ami ízleni fog.
Üdvözlettel,
Veruss
Kedves Vera!
Ez is isteni finom lett, újabb recepted ami kedvenc lett a családunkba! 🙂
Kedves Timi!
Nagyon örülök, hogy ízlik, és jól sikerült a recept alapján!
Köszönöm a visszajelzést!
Üdv,
Veruss
Kedves Vera !
A recept fantasztikus, már sokszor meg sütöttem a család nagy örömére 🙂
Örülök, hogy jól sikerült! 🙂