Nagyon szeretjük a tésztaféléket, főleg, ha itthon készül, mint ennél a sütőtökös, sonkás házi metéltnél.
A házi tésztának nincs párja. Igaz, hogy időigényesebb és dolgozni kell vele, de a végeredmény megéri a fáradozást. A sütőtökös mártás viszont pillanatok alatt elkészül és a friss hozzávalóknak köszönhetően egészséges. Természetesen elkészíthető egy csomag bolti széles metéltből is.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg sonka
6 dkg sajt
15 dkg sütőtök
1 db kápia paprika
4 szál újhagyma
2 dl tejszín
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
kis csokor bazsalikom
só
frissen őrölt feketebors
A házi metélthez:
30 dkg fele rétes, fele simaliszt
3 db tojás
Elkészítés:
A tésztához a lisztet átszitálom, beleteszem a robotgép dagasztó táljába, majd hozzáadom az egyenként felütött tojásokat. A gépet beindítom, ami 1-es fokozaton 5-6 perc alatt készre gyúrja. Miután a tészta teljesen összeállt, kiveszem a gépből, megformázom, majd fóliába teszem és a hűtőben fél órát pihentetem a nyújtás előtt.
Miután a tészta eleget pihent, tészta nyújtó géppel többször átnyújtva, 2 mm vastagságra nyújtva metélt készítő fejjel felvágom, majd meglisztezem és hagyom szikkadni, míg a mártást elkészítem.
Természetesen mindezt kézzel is el lehet készíteni, de úgy időigényesebb és fárasztóbb is.
A mártáshoz a vajat felhevítem, hozzáadom az olívaolajat, hozzáadom a felkarikázott újhagymát kissé pirítom, hozzáadom a vékony csíkokra vágott sonkát és paprikát. Megsózom, meghintem frissen őrölt feketeborssal, majd hozzáadom a vékony csíkokra vágott sütőtököt és a reszelt sajtot. Mikor a sajt elolvadt, apróra vágott bazsalikomot adok hozzá, felöntöm a tejszínnel, és összeforralom.
A tésztát 4-5 perc alatt lobogó sós vízben megfőzöm, majd lecsepegtetem, (nem kell leöblíteni) majd kevés kacsazsírt teszek rá és összekeverem.
Tálaláskor a szószt ráteszem a tésztára és meghintem aprított friss bazsalikommal.