Szeretem a gyors és egyszerű megoldásokat a sütés-főzés terén, mivel a napi munka után már nem marad sok energiám, se kedvem egy-egy hosszadalmas, bonyolult recept elkészítésére. Viszont szeretem a családot kényeztetni egy-két finomsággal, amiért persze ők nagyon hálásak.
Ezek az epres-kókuszhabos mini csigák is ebbe a kategóriába tartoznak. Végtelenül egyszerűek, viszont elképesztően finomak. Alig néhány hozzávalóból állnak és pillanatok alatt készen vannak. A legjobb vendégváró süti.
Hozzávalók (15-17 db-hoz):
500 g friss vajas-leveles tészta
100-130 g eper lekvár
100 g tojásfehérje
100 g cukor
110 g kókuszreszelék
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, ha nincs sütőpapír, akkor kivajazzuk/zsírozzuk és liszttel kiszórjuk.
A tojásfehérjét gépi habverővel közepes fokozaton először a cukor felével elkezdjük felverni. Mikor már kifehéredett, a cukor másik felével tovább verjük amíg szép fényes lesz és ha kivesszük belőle a habverőt a csúcsán egy süvegre emlékeztető hab marad.
Ezután egy spatulával vagy fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a kókuszreszeléket.
A vajas tésztát kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk, kitekerjük és a felületét megkenjük az eperlekvárral úgy, hogy az egyik oldalán kihagyunk kb. egy centis sávot, ez lesz az alja, miután feltekertük.
Majd ezután megkenjük a kókuszos habbal is. Óvatosan feltekerjük és kb. másfél centis darabokra vágjuk és lefektetjük a csigákat az előkészített sütőlemezre úgy, hogy két centis helyet hagyunk köztük, mert sülés közben meg fognak nőni.
Mivel eléggé szaftosak és ragacsosak így én a tetejüket nem kentem le tojással, de így is nagyon szép aranyszínűre sültek.
Az így előkészített csigákat betesszük a sütőbe, a hőfokot kissé visszavéve, 190 fokon kb 13-15 perc alatt készre sütjük. Miután megsültek rácsra szedve kihűtjük és enyhén megszórjuk őket porcukorral.
Ha nincs eper lekvárunk, pillanatok alatt készíthetünk mint, ahogy azt a kardinális receptjénél is írtam.
Hozzávalók a lekvárhoz:
200 g eper
50 g cukor
15 g citromlé
2 g pektin
Elkészítés:
Ha friss eperrel dolgozunk készítsük elő, mossuk meg és távolítsuk el a zöld levél részt, vágjuk kisebb darabokra.
Tegyük egy kisebb edénybe, majd folyamatosan kevergetve főzzük, közben egy burgonya nyomóval vagy villával törjük össze a gyümölcsöt, hogy pépes legyen.
Adjuk hozzá a cukorral elkevert pektint és forraljuk össze 3-4 percig. Majd utolsó lépésként adjuk hozzá a citromlevet. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha nincs pektinünk, addig főzzük míg kissé besűrűsödik.