Almás-narancsos kalács

Ez a finom almás-narancsos kalács kitűnő lehet reggelire vagy uzsonnára. Illatával, már az ünnep hangulatát varázsolja a konyhánkba.
Ez egy nagyobb kalács tésztája, én ezt mindig elfelezem és két kisebb kalácsot sütök belőle, különböző töltelékkel. Hogy a formáját megtartsa, gyümölcskenyér, vagy őzgerinc formában sütöm meg őket. Általában, a tészta egyik felét megtöltve, a másik felét pedig sima, fonott kalácsként készítem.
Almás-narancsos kalács
Almás-narancsos kalács
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg simaliszt
3 dkg élesztő
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dl langyos tej, (ha lehet házi)
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só
Elkészítés:

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük. Mikor megkelt, kettévágjuk és külön-külön megtöltjük a tésztákat a lent leírt módon.

A töltelékhez (a tészta feléhez elegendő)
5 db közepes alma
1 db narancs
10 dkg barna nádcukor
1 mokkáskanál fahéj
3 dkg vaj

Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágva negyedeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A narancsot meghámozzuk, és a gerezdekről is leszedjük  hártyás részeket, csak a narancs húsát használjuk fel.
Egy serpenyőbe vajat hevítünk, beletesszük a barna nádcukrot, rátesszük az almát és a narancsot és addig főzzük, míg sűrűvé nem válik. Ekkor hozzákeverjük a fahéjat és hagyjuk hűlni.

A  tészta egyik felét ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk és a már kihűlt almatölteléket elsimítjuk rajta és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába tesszük, ruhával letakarva pihentetjük még 30 percig, majd a tetejét sütés előtt, tojássárgájával lekenjük.
A tészta másik felét is megtölthetjük, akár cukrozott mákkal, dióval, kakaóval, de fonott kalácsként is megsüthetjük.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares