Szuper, uzsonnára való baconos-sajtos papucsokat sütöttem a gyerek kívánságára.

Néha szokott kérni ilyen baconos sajtos sütit, amikor vásárolni megyünk, de nekem sosem nyerte el a tetszésemet. Múlt héten, csütörtök este hazafelé jövet, hoztam neki az Őrsről, de most csalódás volt neki is. Ezért megígértem, hogy készítek itthon, ha már ennyire szereti. A receptjét konkrétan nem ismertem, de tudom, hogy egy kissé édeskés kelt tésztából van, rajta pirított bacon és a tetején sajt. Általában patkóként árulják, de nekem ez a papucs forma jobban tetszik. Ezek alapján alkottam meg itthon, ami olyan jól sikerült, hogy a gyerekem nem győzte dicsérni. Azóta már másodszorra készítettem.

Baconos-sajtos papucs
Baconos-sajtos papucs

Az első próba során, mielőtt rátettem a tésztára a bacont, előtte megsütöttem serpenyőben, de mint utóbb kiderült, elég lett volna csak félig sütni, mert a sütőben a sajt alól kikandikáló darabkák kissé túlsültek.

A bacon alá tejfölt kentem, ami jó elgondolás volt, de mint azt a végeredmény mutatta, egy kicsivel többet kellett volna. Ezeket a hibákat a következő sütésnél már korrigáltam és így született meg egy elképesztően puha, ízletes tészta és rajta a tökéletes feltét. Ati azt mondta, hogy ezek után már nemigen kívánja a boltit, így szeretné, ha rendszeresítenénk ezt a receptet.

Baconos-sajtos papucs
Baconos-sajtos papucs

Hozzávalók 8 db-hoz:

400 g liszt
15 g élesztő
250 g tej
20 g (1 db) tojássárgája
30 g vaj (olvasztott. langyos)
22 g cukor
8 g só

a tetejére:
150 g tejföl
200 g kockázott bacon
80-100 g sajt

a kenéshez:
1 db egész tojás

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt egy kevés tejben feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát gyúrunk.
Mikor a tészta összeállt hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.
Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk és 8 felé vágva kigömbölyítjük a darabokat.
Letakarva pihentetjük.

Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a bacont, amit egy serpenyőben félig átsütünk, vigyázva, hogy ne süljön meg teljesen mint azt fentebb említettem.

A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a tejfölt átkeverjük, hogy egynemű, kenhető legyen.

A tésztagolyókat oválisra nyújtjuk és a végeiket összecsípjük (mondjuk ennek nem sok értelme volt, mert sülés közben kirúgta magát). Nyújtás után rögtön a sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket. A közepüket megkenjük egy-egy kanál tejföllel, elosztjuk a tetejükön az elősütött bacont és megszórjuk reszelt sajttal. A tésztát körben lekenjük egy felvert tojással. Mielőtt sütőbe tesszük, meleg helyen 15-20 percig kelesztjük és sütés előtt, még egyszer óvatosan körbe kenjük tojással.
Előmelegített sütőbe téve, 180 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A tésztája frissen mennyei finom, de még másnap is puha, ehető marad.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares