Boros receptek – Ezen az oldalon, olyan ételek receptjei találhatók, amelyek bor felhasználásával készültek. A képekre kattintva érhetőek el a receptek.
Ha hűvösebb őszi estén, egy gyorsan elkészíthető finom levesre vágyunk, akkor ez az almás sajtleves, kakukkfüves-almás párnával kitűnő választás lehet. Érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert az alma és a kakukkfű annyira jól passzolnak egymáshoz, a kétféle sajt pedig felteszi az i-re a pontot.
Boros receptek
Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással – Gombhoz a kabátot, azaz borhoz az ételt
Már a cím alapján is érezhető, most ismét próbára teszem magam, legújabb feladatom, hogy a Patricius borház 2009-es száraz, sárga muskotályához találjak ki egy “finger food”-ot, azaz egy olyan ételt, amit egy piknik alkalmával, mindennemű rákészülés nélkül, értsd ez alatt, hogy nem kell hozzá, komolyabb tálalás, evőeszköz, stb. elfogyaszthatunk, jóízűen, egy pléden ücsörögve, egy szőlőskertben, a természet lágy ölén. 🙂
A Patricius Borház versenyének utolsó fordulójára készítettem ezeket a finom, apró epres-aszús tortácskákat, ami a szezonalitást képviseli, naranccsal, ami az aszú citrusos ízeiben is megjelenik, és az egészet gesztenyemézzel tettem különlegessé. Boros receptek:
A marhafarok (ököruszály) egy nagyon ízletes része a marhának, általában ízekre darabolva, lefaggyúzva árulják. Ha csak látok a hentesnél mindig vásárolok belőle. Persze többet, hogy a fagyasztóba is kerüljön, ugyanis elég ritkán lehet hozzájutni.
Ezt a finom kapros-tejszínes bárányragulevest készíthetjük akár az ünnepi menü részeként is, vagy más alkalomra. Nagyon kellemes az ízvilága. A hideg időben jólesik ez az ízekben gazdag forró leves, ami a testünket, lelkünket is átmelegíti. A levest a tejszín selymessé, a kapor pedig frissé teszi.
Ilyenkor ősszel már hamarabb sötétedik és egyre hűvösebbek az esték. Jól esik, ez a gyorsan elkészíthető finom és tápláló, forró zsályás sajtleves, sonkás vajgaluskával. Átmelegíti testünket, lelkünket.
A kacsahús úgy a legfinomabb, ha előző nap bepácoljuk és másnap lassú tűzön, bő zsiradékban omlós, illatos sültet készítünk belőle. A savanykás meggy az édeskés portóval fenségessé teszi az omlós kacsahúst. Én kifejezetten szeretem az erőteljes, fűszeresebb hús és a finoman édeskés-savanykás gyümölcsös párosítást.
Ezek a kis mézes-datolyás kalácskák cukor helyett mézzel, tej helyett pedig joghurttal készülnek és a datolyát amit beletettem, előtte portóiban áztattam.
Egy nagyon gyors, egyszerűen elkészíthető, finom mandulás süteményt készítettem őrölt mandulából, hozzá pedig egy mártást mazsolából és egy 2008-as Tokaji Késői Szüretelésű Katinkából. Ez a mandulás sütemény tökéletes egy finom csésze kávé vagy tea mellé, egy délutáni beszélgetéshez.
Nos, ismét SPAR Chef verseny és az elmaradhatatlan 5 kötelező alapanyag és egy újabb boros recept. A 6. kör hozzávalói: csirkemell filé, főzőtejszín, Tokaji száraz fehérbor, Ráma margarin és virágméz. Ezekből az alapanyagokból sikerült megalkotnom ezt a rozmaringos csirke vagdaltat, diós bundában, tejszínes-mézes káposztával. Elkészítését tekintve, rendkívül egyszerű és ami még inkább javára válik az, hogy nagyon gyorsan elkészül és még finom is!
Ezt az ínycsiklandó körtés-kakukkfüves kacsamájat tésztakosárban, portói mazsolamártással a karácsonyi menü előételeként tudnám ajánlani. Gazdag ízvilága kellőképp megmozgatja az ízlelőbimbóinkat a főfogás előtt. Nagyon finom étel, látványa pedig szemet gyönyörködtető. Ha valalmi igazán különlegessel szeretnénk elkápráztatni a vendégeinket, akkor ezt mindenképp próbáljuk ki.
Ezt a túrós lepény, kapros-zöldséges tonhalraguval recpetet azoknak ajánlom, akik szeretik a hagyományos ízeket új köntösben tálalni.
Gyors, egyszerű és nagyon mutatós, még vendégvárónak is kitűnő fogás lehet. A zsenge répa és kukorica üdítő ízeivel jól harmonizál a kapor és a tonhal. A lepény könnyű tésztája öleli át a selymesen tejszínes ragut.
A karácsonyi HammBekaplak! pályázat főétele:
Ezzel a báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal főétellel le akartam térni a szokásos karácsonyi vacsorák: hal, töltött káposzta, pulykasült útjáról, kicsit izgalmasabb ételt képzeltem el a különleges előétel után.
A bárányhús nem csak ízletes de nagyon egészséges, egyike azon húsételeknek amelyek igen pozitívan hatnak a szervezetünkre. Könnyen emészthető, ezért diétás ételként is ajánlják. Nagyon finom ízű hús, bár sokan ódzkodnak tőle, de ha kellőképp le van tisztítva és jól van fűszerezve, rendkívül finom ételeket lehet belőle készíteni. Kissé vadhúsra emlékeztető íze mellé jól passzol az erdei gyümölcsök és a bor fanyarsága.
Aki még nem próbált házi rétest készíteni, ne ijedjen meg, nyugodtan fogjon hozzá, nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. De ha mégsem szánja rá magát, nyugodtan elkészítheti, készen kapható rétestésztából.
Egy házi rétes kissé szokatlan módon…Vajbabos házi rétes, camembertes mártással
Ez a vajbabos csirkerolád lehet egy könnyű, tartalmas ebéd, vagy akár vacsora is. A csirkemell kívülről nagyon kellemesen átveszi a pirított bacon ízét, belülről pedig, szaftosan tartja a húst a joghurtos pác és a vajbabos ragu.
Szinte minden egészséges anyagot tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van. A ribizli savassága pedig feldobja a salátát, jól harmonizál a camembert sajttal és a csirkerolád ízeivel. Ez pont az az étel, ami melegen és hidegen is, egyaránt élvezhető. A vajbab ízét pedig még inkább előcsalogatja a tarja füstölt, sós íze.