Diós-céklás desszert karamellel

Egyik kedvenc zöldségemből, céklából készült ez a különleges diós-céklás desszert karamellel. Tudom, sokan fanyalognak, hogy fúj, hogy lehet ebből a földes ízű zöldségféléből finom desszertet készíteni, de higgyétek el, régen én is így tettem. Egyedül céklasalátaként tudtam elképzelni, mert gyerekként, ahhoz szoktam hozzá.

Aztán, elkezdtem kipróbálni, másféle elkészítéssel, köretként hasábokra vágva, barna cukorral és balzsamecettel sütve, krémlevesként, vagy nyersen vékonyra reszelve, saláta kiegészítőként és végül rávettem magam, hogy kipróbáljam süteményekben is. Most már tudom, hogy egy nagyszerű, egészséges és sokoldalúan felhasználható, olcsó alapanyag, amivel érdemes kísérletezgetni.

 

Diós-céklás desszert karamellel
Diós-céklás desszert karamellel

Hozzávalók:
25 dkg cékla
10 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg darált dió
10 dkg vaj
4 db tojás
1/2 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj

a céklás tejszínhez:
3 dkg finomra reszelt cékla
3 dl tejszín
5 dkg cukor
1 db zselatin lap

a karamellhez:
4 evőkanál cukor
1 dl tejszín
2 dkg vaj
1 csipet szódabikarbóna

Elkészítés:

A céklát megmossuk, héjával együtt megfőzzük. A főzővízbe tegyünk egy kevés cukrot és sót.
Miután puhára főztük, meghámozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk és a sárgájukat a cukor kétharmadával habosra keverjük, majd a vajjal is simára keverjük.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a céklát, a darált diót és a fahéjat.
A tojásfehérjét a maradék cukorral, kemény habbá verve, szintén hozzákeverjük a masszához, majd egy 35×20 cm-es vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben 190 fokon 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Diós-céklás desszert karamellel
Diós-céklás desszert karamellel

A céklás tejszínhez a tejszínt felforraljuk a cukorral és hozzákeverjük a finomra reszelt céklát és beletesszük az előzőleg hidegvízbe áztatott és kinyomkodott zselatin lapot. Az egészet elkeverjük és lehűtjük.

A karamellhez a cukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejszínnel simára forraljuk, miközben beleteszünk egy csipet szódabikarbónát. Vigyázzunk, mert először nagyon habzik, de aztán kisimul.

Tálaláskor a tésztából korongokat szaggatunk, az egyikre céklás tejszínt teszünk, ráhelyezünk egy másik korongot, arra karamellt, a tetejét megszórjuk egy pici darált dióval.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares