A tegnapi zelleres burgonyakrémlevesnél említettem, hogy a diós-sajtos ropogós receptjét a következő bejegyzésben hozom. Íme, itt is van.
Ez az egyszerű diós-sajtos, nemcsak a krémlevesekhez illik tökéletesen, hanem vendégváróként is megállja a helyét. A két tésztaréteg között lévő, pirított dió, nagyon finom plusz ízt ad, az egyszerű sajtosnak.
Nagyon gyorsan elkészíthető, pillanatok alatt megsül, az íze pedig csodás. A családnak is nagyon tetszett, rögtön, másnapra is megrendelték.
Hozzávalók:
vajas-leveles tészta
dió
tejföl
sajt
só
Ahogy, én készítettem:
Hozzávalók 20-22 darabhoz:
2 db Aldiban kapható vajas-leveles tésztalap
3-4 dkg dió
2-3 evőkanál tejföl
5 dkg sajt
só
Én az Aldiban kapható fagyasztott, vajas-leveles tésztalapokból készítettem, amiből két darabot használtam. Ez pedig úgy néz ki, hogy egy csomag 500 g/6db 10x20cm-es lapot tartalmaz.
A csomagban lévő lapok egyszerűen elválaszthatóak egymástól fagyosan és csak annyit olvasztok ki belőle, amennyire szükségem van. Mivel vékonyak a lapok, lisztezett gyúródeszkán, egymás mellé téve, nagyon rövid idő alatt kiolvadnak.
Elkészítés:
Először, a diót egy kissé megpirítjuk száraz serpenyőben, de csak leheletnyit. Vigyázzunk, ne égjen meg!
Ettől finomabb íze lesz a ropogósnak. Miután kihűlt, megdaráljuk.
A vajas tésztalapokat vékonyan elnyújtjuk, két egyforma darabra, az egyiket vékonyan megkenjük tejföllel, meghintjük a darált dióval, eloszlatjuk rajta.
A másik lapot ráhelyezzük, nagyjából ráillesztjük és a sodrófával egyszer átsimítjuk, hogy jól rátapadjon az alsó rétegre.
A második lap tetejét is megkenjük tejföllel és egyenletesen megszórjuk egy kevés sóval és meghintjük a reszelt sajttal. Kezünkkel rányomkodjuk és derelye, vagy tésztavágóval, késsel 2 cm-es csíkokra vágjuk, majd ezeket a hosszú csíkokat félbe vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben, 190 fokon, 10-12 perc alatt, szép aranybarnára sütjük őket.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’