Mindannyiunk nagy kedvence a kakaós csiga, de főleg Atié, bármikor kapható rá, nem kell neki könyörögni, hogy megegye 🙂 De ki ne szeretné…
Általában, ezt az egyszerű, kelt tésztás változatot készítem, vagy az ennél is egyszerűbb, vajas-leveles tésztás verziót, amihez csak kiolvasztom a fagyos tésztát, kinyújtom, megkenem és feltekerem.
Régóta tervezem, hogy készítek amolyan igazi, leveles kelt tésztásat (blundel), mert nekem az az igazi. Tudjátok azt a fajtát, ami jó sok vajjal és hajtogatással készül, és ha elkezdjük letekerni, megmutatja a vékony rétegeit és köztük a finom, olvadt, cukros kakaót. Na mindegy, nem ragozom tovább, majd arra is sort kerítek hamarosan….
Addig pedig, beérjük ezzel a kalácstésztából készülővel. Ez is nagyon fincsi. Ha esetleg még kakaósabban szereti valaki nyugodtan emeljen a kakaó mennyiségén. Ha süléskor forró, édes tejszínnel locsoljuk, elképesztően puha lesz a végeredmény.
Hozzávalók 15 db-hoz:
35 dkg fehér tönkölyliszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej, ha lehet házi
5 dkg cukor
3 dkg vaj
1 csipet só
a töltelékhez:
8 dkg vaj
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalmú
4 evőkanál porcukor
locsoláshoz:
1 dl tejszín, vagy tej
1 evőkanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben, egy kávéskanálnyi cukorral, pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a felfutott élesztőt, csipetnyi sót és a maradék tejjel összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos vajat és közepesen kemény kalácstésztává dagasztjuk.
Jól kidolgozzuk míg rugalmas, és fényes nem lesz, majd meglisztezve a tetejét, langyos helyen 30 percig, duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Mikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon fél centi vékonyan kinyújtjuk, a felületén ecsettel elkenjük az olvasztott, langyos vajat, majd az egészet megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóval, hogy mindenhová jusson.
A tésztát feltekerjük mint a bejglit és az így kapott rudat 15 részre osztva felvágjuk. Értelemszerűen, ha nagyobb csigákat szeretnénk, akkor 12 részre vágjuk.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, mindegyik tetejét kissé megnyomva és hagyjuk kelni még 20-25 percig, mielőtt betolnánk az előmelegített sütőbe.
Miután a tekercsek megkeltek, betesszük a sütőbe 190 fokon 15 percig sütjük, majd az utolsó 5-10 percben locsoljuk meg a tetejüket meleg, cukrozott tejszínnel.
Toljuk vissza még 5-10 perce és így süssük készre.
Miután kivettük a sütőből, rácson hagyjuk a csigákat kihűlni.
Az lenne a kerdesem, ez a recept le fagyasztasra is alkalmas? Szoval ha reggel szeretnek firres keszult finomsagot a kave melle akkor csak kiveszem a fagyasztobol amit elore elkeszitettem, kiolvasztom es mar suthetem is. Ha igen, mi a menete hogy a teszta ugyanolzan finom es puha legyen?
Elore is koszonom.
Kedves Eszter!
A kelt tésztát (fánk, lángos, kenyér, pizza) szoktam fagyasztani, kakaós csigát még nem fagyasztottam, de szerintem ugyan úgy működik. Töltés, formázás után rögtön fagyaszd le (tálca-folpack-csigák külön-külön) ha megfagyott zacskózd be külön, mielőtt sütni szeretnéd előtte hagyd a tepsin kiengedni, kelni és előmelegített sütőben sütheted, majd a sütés utolsó harmadában locsold meg meleg, vaníliás tejszínnel, vagy tejjel, majd told vissza még 5-10 percre a sütőbe.