Hagymás pogácsa

A nagy szilveszteri sütés-főzés közben, elfelejtettem feltenni ezt a hagymás pogácsa receptet. Pedig, nagyon jófajta, puha, fűszeres pogi, amit igazából, mindenféle, különleges alkalom híján is elkészíthetünk, csak úgy, mert szeretjük a ilyen finomságokat 🙂
Hagymás, fűszeres pogácsa
Hagymás, fűszeres pogácsa

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
20 dkg főtt, áttört burgonya
2 db tojássárgája + 1 egész a tetejére
3 dkg friss élesztő
0,5-1 dl tej
1 teáskanál cukor
1 fej vöröshagyma
10 dkg kacsa, vagy libazsír
1,5 teáskanál só
1 csapott mokkáskanál, őrölt, fekete bors

Elkészítés:

A burgonyát sós vízben, héjával együtt puhára főzzük, majd meghámozzuk és összetörjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra kockára vágva, két evőkanálnyi kacsa, vagy libazsíron megpirítjuk és kihűtjük.
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy pár perc alatt, az élesztő felfusson.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, borsot, a maradék zsírt, a két tojássárgáját, a langyosra hűlt, áttört burgonyát, a pirított hagymát, és a felfutott élesztőt.

Az egészet összedolgozzuk jól bedagasztjuk, közepesen lágy tésztává, langyos helyen letakarva, hagyjuk pár percig kelni.
Lisztezett munkafelületre borítjuk, meglisztezzük kissé a felületét és sodrófával kinyújtjuk. Majd a két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek. Majd alulról felhajtjuk és felülről pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk. Tíz percre letakarjuk és hagyjuk pihenni.
Még kétszer megismételjük a hajtogatást, ugyan így, kevés ideig pihentetve közben a tésztát.
Az utolsó hajtogatás után, egy centi magasra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk, pogácsa szaggatóval, kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük egy felvert tojással. Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielőtt a sütőbe tesszük.
Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt, aranybarnára sütjük.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

[instagram-feed]
Shares