Most, hogy visszatért a hőség, jólesik egy kis fagyi. Persze, a legfinomabb az amit itthon készítek, mert tudom, hogy ebbe mit teszek.
Most egy nagyon finom, krémes, vaníliafagylaltot készítettem és hozzá szederszószt, amit próbáltam úgy beletenni rétegesen a vanília közé, hogy amikor kiszedem a kanállal, csíkos legyen a végeredmény, ami nagyjából sikerült is. Érdemes kipróbálni, mert nagyon jó! 🙂
Azt még ideírom, hogy legközelebb a szederhez teszek egy csepp pálinkát, attól még ütősebb lesz az íze. De az csak a felnőtteknek készül majd 🙂

Hozzávalók:
2 db friss tojássárgája
2,5 dl tejszín 30%-os
2,5 dl tej
6 dkg porcukor
1 vanília rúd vagy 1 teáskanál vanília kivonat
a szederszószhoz:
30 dkg friss szeder (pár szemet tegyünk félre díszítéshez)
2 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
1 mokkáskanál pektin, vagy dzsemfix
Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliát, majd az egészet lassú tűzön, folyamatosan keverve addig főzzük, míg besűrűsödik, majd kevergetve lehűtjük. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl sokáig, mert a tojássárgája kicsapódik.
Miután a krém kihűlt, óvatosan hozzákeverjük a habbá vert tejszínt és ha van fagyigépünk beletöltjük az üstjébe és hagyjuk, hogy selymes, krémes fagylalttá keverje.

Ha nincs gépünk, akkor tegyük a keveréket egy műanyag dobozban a fagyasztóba, majd félóránként keverjük át habverővel, hogy egyenletesen tudjon lehűlni.
Miközben a fagylalt hűl, addig elkészítjük a szederszószt. A cél, hogy egy sűrűbb szószt kapjunk, amit a fagyirétegek közé csurgatunk. Ehhez a megmosott és lecsepegtetett szedret egy szűrőn átpasszírozzuk. Nyeles lábasba téve hozzáadjuk egy fél citrom levét, kevés cukrot és a pektint, vagy dzsemfixet. Az egészet két-három percig összeforraljuk, majd lehűtjük. Én jegesvízbe állítva, kevergetve szoktam kihűteni. Így pillanatok alatt lehűl és már lehet is vele tovább dolgozni.

Miután a fagylalt elkészült és kellőképpen megszilárdult, egy doboz aljába kanállal locsolunk egy kevés szederszószt, rászedünk egy réteg fagylaltot, majd ezt a réteget is meglocsoljuk szósszal és így tovább rétegezzük, míg elfogy a fagylalt és a szósz is.
A tetejét megdíszítjük pár szem szederrel, majd lefedve a fagyasztóba tesszük tálalásig.