Ez a paradicsomos lepény egy szuper finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, akár vendégvárónak is kitűnő.

Párom a minap találkozott ezzel a finomsággal a neten, nagyon megtetszett neki és kérte, hogy készítsek ilyet valamelyik nap, mert szívesen megkóstolná. Azért is tetszett meg neki, mert a tésztát mindjárt két ízben készítették. Az egyik felét dijoni mustárral és provance-i fűszerkeverékkel ízesítették, a másik felét pedig mozzarellával és bazsalikommal. A két oldalon a közös dolog csak a paradicsom volt.

Paradicsomos lepény (Tomato tart)

A kérése pedig az volt, hogy a kisebb része legyen dijoni mustáros, csak hogy kipróbálja, a nagyobb részére pedig kenjek sajtkrémet a mozzarella és a paradicsom alá, a tetejére pedig, tegyek néhány kis szelet, húsos szalonnát.

A végeredmény nagyon tetszett neki és Atinak is, annyira, hogy mindjárt egymás után kétszer is kellett készítenem.

Az elsőt bolti, friss, leveles tésztából sütöttem, de másodszorra már a tésztát is én készítettem hozzá. Aztán gyorsan meg is fogadtam, hogy ezentúl csak saját készítésű vajas tésztával csinálom, mert az íze teljesen más, mint a boltinak. Sokkal, de sokkal finomabb lett, légiesebb és ropogósabb. Igaz, hogy sok munka van vele mire elkészül, de igazán megéri. Tehát értelemszerűen a fenti állítás, hogy gyorsan elkészül, csak a bolti tésztás változatra igaz.

Paradicsomos lepény (Tomato tart)

Hozzávalók:
500 g friss vajas-leveles tészta
2-3 db nagyobb húsparadicsom
néhány vékony szelet húsos szalonna vagy sonka (opcionális)
mozzarella sajt
natúr krémsajt
friss bazsalikom levél
újhagyma
dijoni mustár
provance-i fűszerkeverék
só, bors ízlés szerint
olíva olaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A paradicsomokat miután megmostuk és megtöröltük őket, vékony szeletekre vágjuk. A szeletelt szalonnát, vagy sonkát szintén kisebb darabokra vágjuk. A leveles tésztát fél centi vastag téglalapra nyújtjuk, (ha friss boltit használunk azt nem kell már tovább nyújtani) a széleiből kb. egy centit levágunk.
Lekenjük a széleit felvert tojással és a levágott részeket ráillesztjük a tojásos részre mint egy keretet.
A tésztát villával megszurkáljuk és a 200 fokos sütőben, kb. 6-8 percig elősütjük.

A sütőből kivéve a tészta felületét lekenjük ízlés szerint dijoni mustárral, sajtkrémmel, rátépkedjük a mozzarellát és elrendezzük rajta a paradicsom szeleteket, majd sózzuk, borsozzuk. A mustáros részre provance-i fűszert szórunk és rátesszük a szalonna, vagy sonka szeletkéket is.

Paradicsomos lepény

A tészta széleit lekenjük a felvert tojással és betesszük a forró sütőbe 10-15 percre, míg szép aranybarnára sül.

Miután megsült, rátépkedjük a bazsalikom leveleket, felszeleteljük és akár melegen, vagy hidegen fogyasztjuk.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares