Szalonnás meggyel töltött kacsacomb, rizslepénnyel

Nagyon különleges és pikáns, szalonnás meggyel töltött kacsacomb, rizslepénnyel receptet hoztam. Igazán különleges fogás azoknak akik szeretik a fűszeres hús mellé a  gyümölcs édességét.

A kacsahús, amúgy is a kedvenceim közé tartozik, de általában csak simán fűszerezve, fokhagymával, rozmaringgal szoktam sütni. Most egy kissé más összeállításban készítettem. Mondanom sem kell, nagyon finomra sikeredett. Aki szereti a hús-gyümölcs párosítást, annak ajánlom, próbálja ki ezt a változatot.

Szalonnás meggyel töltött kacsacomb, rizslepénnyel
Szalonnás meggyel töltött kacsacomb, rizslepénnyel
Hozzávalók 2 személyre:
2 db kacsacomb
a páchoz:
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál sárgabaracklekvár
1 mokkáskanál, durvára darált színesbors keverék
3 ágacska friss rozmaring
1 kiskanál őrölt kömény
1 dl olaj
a töltelékhez:
10 dkg magozott meggy (fagyasztott)
5 dkg kockázott bacon
0,5 dl meggy pálinka
1 csipet őrölt szegfűszeg
só, bors ízlés szerint
a rizslepényhez:
15 dkg rizs
1 dl főzőtejszín
2 db tojás
1 evőkanál burgonyakeményítő
1 db babérlevél
só, bors ízlés szerint
a tetejére:
1 db póréhagyma
2 dkg vaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A combokat előző nap megtisztítjuk, a bőrüket rajtuk hagyva kicsontozzuk és bepácoljuk. Ehhez jól záródó edénybe tesszük a megtisztított, gerezdekre vágott vöröshagymát, az aprított fokhagymát, a sárgabaracklekvárt, a színes borsot, az őrölt köményt, a rozmaring leveleit aprítva, és az olajjal jól összekeverjük. Az így elkészített pácot alaposan belemasszírozzuk a húsba és lefedve a hűtőben pihentetjük felhasználásig.

Másnap, egy serpenyőben a szalonnát kipirítjuk, ha túl sok a zsírja a felesleget leöntjük. Rátesszük a magozott meggyet és hozzáadjuk a pálinkát és kevés ideig sütjük, míg az alkohol elpárolog. Fűszerezzük egy kevés sóval, borssal és egy pici őrölt szegfűszeggel.
Félretesszük kissé hűlni.

A combfiléket kivesszük a pácból, mindkét oldalukat megsózzuk, bőrükkel kifelé, megtöltjük a meggyes töltelékkel, majd hústűvel, vagy zsineggel megkötözzük, hogy ne essen ki belőlük a töltelék.

Abban a serpenyőben, amiben a tölteléket készítettük, a töltött húsok minden oldalát megpirítjuk, (mivel a bőrük kívül elég zsíros, így nem szükséges zsiradékot alátenni), majd egy pici vizet aláöntve a sütőbe téve először lefedve pároljuk, majd készre sütjük. Miután megsült, tálalásig melegen tartva pihentetjük.

A rizslepényhez,

enyhén sós vízben, babérral, puhára főzzük a rizst, majd lecsepegtetjük. Egy tálban a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, a burgonyakeményítővel és hozzáadjuk a főtt rizst. Megsózzuk, borsozzuk és jól elkeverjük. Villával, vagy botmixerrel egy kissé összetörjük a rizst, de nem kell az egészet, hagyjunk néhány egész szemet benne. A tojásfehérjét, egy csipet sóval, kemény habbá verve óvatosan beleforgatjuk. Pár percig hagyjuk pihenni, majd serpenyőben, pici olajon, lassú tűzön, hogy ne égjenek meg, tenyérnyi lepénykéket sütünk, mindkét felüket szép pirosra.

Egy másik serpenyőben 2 dkg vajon a vastagabb, karikára vágott póréhagymát megpároljuk pici sóval, fehérborssal.

Tálaláskor, a töltött combot éles késsel felszeleteljük, tányérra tesszük, mellé a rizslepényre halmozott, vajban párolt, póréhagymával kínáljuk.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

1 hozzászólás

  1. Juj ez nagyon finom lehet!Vittem a receptet!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares