Tejfölös-fahéjas, kelt sütemény

Ezt az egyszerű és olcsó tejfölös-fahéjas, kelt süteményt nagyon könnyű elkészíteni, még egy kezdő háziasszonynak is. Nagyon kevés hozzávalóból, nagyszerű süteményt varázsolhatunk.

Arra kell odafigyelni, hogy a kelt tésztát rendesen ki kell dolgozni, jól be kell dagasztani, amihez ma már segítségül hívhatjuk a modern konyhai technikát, mint például a kenyérsütőgépet, tálas vagy kézi mixert, aminek a dagasztó karjával tökéletes munkát végezhetünk. Ezeknek a segítségével, sok időt és energiát megspórolhatunk, így nagyobb kedvünk lesz gyakrabban készíteni kelt tésztás finomságokat.

Tejfölös-fahéjas, kelt sütemény
Tejfölös-fahéjas, kelt sütemény

Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
40 dkg sima liszt
2,5 dl langyos tej, ha lehet házi
5 dkg porcukor
1 dkg friss élesztő
3 dkg vaj

a töltelékhez:
2,5 dl tejföl
5-6 dkg porcukor (ízlés szerint)
5 dkg mazsola
1 teáskanálnyi őrölt fahéj

a tetejére:
1 db tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához először, egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a felfutott élesztőt és a maradék tejjel jól összegyúrjuk.

Mikor a tészta nagyjából összeállt, hozzádolgozzuk a langyos vajat. Lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos nem lesz.

Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejfölt kikeverjük a porcukorral. A mazsolát leöblítjük és lecsepegtetjük.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is.

Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal, vagy egy kis pohárral, kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. Az így kiképzett fészkekbe egy-két evőkanálnyi édes tejfölt teszünk, és ízlés szerint kirakjuk mazsolával, vagy meghintjük őrölt fahéjjal, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, a tészta szélét lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

Mikor elkészültek a sütemények, rácsra téve hagyjuk hűlni.

Ehhez hasonló finomságok:
Ökörszem áfonyával
Áfonyás-vaníliás sütemény
Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény
Citromos-szedres sütemény

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares