Vitaminbomba a tavaszi fáradtság ellen! címmel ismét receptversenyt hirdetett a Hamm bekaplak! oldal, melynek fő témája az egészségtudatos táplálkozás a tavasz jegyében! Hát persze, hogy ismét jelentkeztem. Három receptet küldtem be, mind a hármat beválogatták. Így elkészítettem mindet.
Az első: Bazsalikomos sárgarépa krémleves szalonna chips-el
A második: Zöldséges rakott köles kecskesajttal, friss zöldsalátával
A harmadik: Fűszeres zabpehely torta, balzsamecetes, mentás epermártással
És most következzen a recept:
Ezt a levest nagyon kedveljük, főként tavasszal, amikor már friss, zsenge sárgarépából készíthetem. Vitamindús, frissítő étel, főleg tavasszal, mikor immunrendszerünknek szüksége van a tél utáni feltöltődésre. Mivel a leves nem lisztes sűrítéssel készül, így diétázóknak is tartalmas, finom étele lehet. A bazsalikom étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő hatásával szintén hozzájárul szervezetünk tavaszi méregtelenítéséhez. Persze, ha ez a cél, hagyjuk el a tejszínt és a szalonnát. Ha csak tehetjük, használjunk friss, bio hozzávalókat. A Pataki tálban való készítésnél biztosak lehetünk abban, hogy az értékes tápanyagok nem vesznek el.
1 evőkanál bio zöldség szárítmány, ha ez nincs akkor leves alaplé
1 dl tejszín vagy natúr joghurt
4 szelet bacon
kis csokor friss bazsalikom
só fehér bors
pici olívaolaj
Elkészítési idő: Kb. 30-60 perc
Elkészítés:
A Pataki tálat beáztatom. A hozzávalókat megtisztítom, kis kockára vágom, a hagymát serpenyőben pici olívaolajon megfonnyasztom. Beleteszem a pataki tálba a zöldségeket, hozzáadom a hagymát, felöntöm 1,2 liter vízzel, hozzáadok egy evőkanál bio zöldség szárítmányt, a bazsalikomot egyben, belereszelem a fokhagymát, Sózom, borsozom, majd az egészet a sütőben 190 fokon puhára párolom. Mikor megpuhult a zöldség, kiveszem belőle a bazsalikomot, majd az egészet bot mixerrel pépesítem. Tálaláskor díszítem friss bazsalikommal, ezt apróra vágva is hozzá tehetjük. Tejszínt (joghurtot) csepegtetek rá és ropogósra sütött bacon chips-el tálalom. Természetesen a bacon helyett kínálhatunk hozzá sajtos illetve fokhagymás krutont is, illetve száraz serpenyőben pirított tökmagot is. Tejszín helyett használhatunk joghurtot.
A sárgarépa jelentős tavaszi vitaminforrás, hatékony immunserkentő hatása miatt, kiemelt szerepet játszik az egészség megőrzésében. Magas karotin tartalma (az A-vitamin elő vitaminja) mellett, B1-, B2-, B6-, C-, és K-vitamint, de kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, almasav, citromsav, folsavat is tartalmaz. Fogyaszthatjuk nyersen is, de főzve még több karotinhoz juthatunk, mivel hőkezeléssel a vastag sejtfalak károsodnak, így hozzáférhetőbbé válik a karotin a szervezet számára. Jelentős antioxidáns tartalma miatt hatékonyan védi szervezetünket a szabad gyökök károsító hatásával szemben. Egész évben hozzájuthatunk, de a zsenge tavaszi sárgarépa a legízletesebb.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ
A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.