A hét elején “pizza party” volt itthon, a gyerek kívánságára és a pizzaszószból amit főztem, egy kevés megmaradt, amit egy kis dobozban a hűtőbe tettem. El kellett használnom, hogy ne menjen tönkre, ezért ezeket a finom pizzás, kelt háromszögeket készítettem belőle. A tészta felére elég is lett, a másik felét pedig tejföllel, sima és füstölt sajt keverékével készítettem el.
Nagyon jók lettek, puha, ízletes a tetejükön ropogós sajttal. Tízóraira, uzsonnára szuper választás.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg kenyérliszt BL80
5 dkg világos rozsliszt
25 dkg sima liszt
15 dkg tejföl
1,5 dl langyos víz
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
tasak száraz élesztő
1 db tojássárgája
a töltelékhez:
4-5 evőkanálnyi főzött, fűszeres pizza szósz
10 dkg Trappista, vagy Edami sajt
10 dkg füstölt sajt (nálam Parenyica, mivel ez nem annyira füstös ízű)
2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: az olajat, tejfölt, langyos vizet, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztőt.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt
hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.
Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.
Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal, óvatosan átdolgozzuk, és elfelezzük, majd 5 percig hagyjuk pihenni.
Az egyik felét a tésztának vékonyra nyújtjuk és megkenjük a pizzaszósszal és megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a bejglit. Háromszögekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, megkenjük tejföllel, majd megszórjuk sima és füstölt sajt keverékével és ezt is feltekerjük és háromszögekre vágjuk és szintén a tepsire sorakoztatjuk a pizzás háromszögek mellé.
Sütés előtt hagyjuk 20 percig kelni, majd megkenjük tojássárgájával és kevés reszelt sajttal szórjuk.
Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Miután a háromszögek megsültek, rácsra téve hagyjuk hűlni.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’