Ez a rizsfelfújt mézes-gyömbéres almalekvárral recept a HammBekaplak! pályázat 2. receptje.
Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg rizs
5 dl tej
10 dkg cukor
5 tojás
5 dkg mazsola
1 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj
zsemlemorzsa
fél citrom reszelt héja
só
Az almalekvárhoz:
4 db alma
2 dkg gyömbér
4 evőkanál méz
5 dkg barna cukor
2 evőkanál limette vagy citrom lekvár
1 csipetnyi fahéj
1 dl víz
Elkészítési idő: 30-60 perc (könnyű)
Elkészítés:
A megmosott rizst épp csak annyi vízzel, amennyi ellepi, felteszem főni, majd mikor már félig megpuhult hozzáöntöm a tejet, a vajat, a vaníliát és a mazsolát. A tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a cukorral és reszelt citrom héjjal habosra keverem, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A megfőtt rizst összekeverem a tojás sárgájával, majd laza mozdulatokkal, hogy ne törjön össze, a fehérjét is hozzákeverem. Kikenek vajjal egy tűzálló tálat, megszórom zsemlemorzsával, és a rizses keveréket beleöntöm, és 180 fokra
előmelegített gáz sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.
Az almalekvárhoz az almákat megpucolom, majd apró kockára vágom. A cukrot megkaramellizálom, hozzáadom a mézet és a vizet, felforralom, majd beleteszem az almát, a vékony csíkokra szeletelt gyömbért, fahéjat, a citrom vagy limette lekvárt (ez nagyon finom, pikáns ízt ad neki). Az egészet jól összeforralom amíg besűrűsödik. Az így elkészült lekvárral tálalom a rizsfelfújtat.
Amiben sütöttem: Kis tepsi almás dekorral
Tálalás: Almás desszert tányér
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’