Tavaly ősszel, almás receptpályázatot hirdetett a HammBekaplak! a Pataki Kerámia Kft. oldala – Különleges almás pite
Ezen a pályázaton indultam 5 almás sütemény recepttel, ez az egyik közülük. Igaz, díjat nem sikerült nyernem, de nagyon sok tapasztalattal lettem gazdagabb és nem utolsó sorban gyönyörű Pataki edényekkel.
Ugyanis, a versenykiírás szerint, olyan almás recepteket kellet beküldeni, amit szívesen elkészítenénk a Pataki kerámiákban. Akinek a receptjeit kiválasztották, azoknak elküldték a sütőtálat és a tálaláshoz szükséges tányért, ezeket meg is lehetett tartani. Cserébe, ezekben a sütőformákban kellett elkészíteni a süteményt, és a desszert tányéron tálalni, mindezeket fotókkal illusztrálva beküldeni. Tehát, volt egy előválogató, ami számomra jól sikerült, mert a beküldött öt receptből, mind az ötöt beválogatták.
Ez az almás pite azért különleges, mert nem a megszokott ízvilág, hanem egy fűszeres intenzív ízű sütemény. Mikor először elkészítettem, nagyon érdekesnek és finomnak ítélte a családom.
Ezért, bekerült azok közé a sütemények közé, amit rendszeresen készítek. Mivel sokáig kell sütni, hogy megfelelően zselésedjen az almatöltelék úgy gondolom, a sütéshez a legmegfelelőbb egy kerámia pitesütő.
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet só
17,5 dkg puha vaj
0,5 dl (jeges) víz
1 kg alma
16,5 dkg barna cukor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál sárgabarack lekvár
1/2 citrom leve és héja
1 mokkáskanál szerecsendió
2 dkg cm-es darab friss reszelt gyömbér
1 csipet fahéj
porcukor
Elkészítési idő: 60-120 perc (könnyű)
Elkészítése:
A tésztához összekeverem a cukrot, a lisztet, a sót, a puha vajat. Ezután annyi jeges vizet teszek hozzá, hogy összeálljon a tészta. Hűtőbe teszem kb. fél órára. Az almákat meghámozom, kimagozom és vékony szeletekre vágom. Meglocsolom a citromlével. A cukrot, a szerecsendiót, a gyömbért, fahéjat és a lisztet összekeverem egy tálban, hozzáadom az almát. Kivajazom a pite sütő formát. A tésztát elfelezem. Egyik felét kinyújtom, a formába teszem (a szélét is kibélelem tésztával). Megkenem a sárgabarack lekvárral. Ezután hozzáadom az almákat úgy, hogy középen több legyen. Ezután a maradék tésztát is kinyújtom, és 1,5 cm széles sávokat vágok. Ezeket rácsosan ráteszem az almatöltelékre. A végét hozzányomkodom a szélen lévő tésztához. Gázsütőben 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 60 percig sütöm, amíg a tésztarács szép barna lesz. Mielőtt készre sülne, megkenem a rácsokat vízzel elkevert baracklekvárral, visszatolom a sütőbe, és készre sütöm. A tetejét porcukorral megszórva tálalom. Érdemes megvárni míg kihűl, mert akkor szeleteléskor, szépen egyben marad.
Amiben sütöttem: Pitesütő almás dekorral
Tálalás: Almás desszert tányér
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Finom sütemény, gyönyörű edények!!!
Köszönöm, ezek a fotók pedig nem valami szépek.