A karácsonyi HammBekaplak! pályázat főétele:
Ezzel a báránysült, vörösboros mártással, erdei gyümölcsökkel, burgonyafánkkal főétellel le akartam térni a szokásos karácsonyi vacsorák: hal, töltött káposzta, pulykasült útjáról, kicsit izgalmasabb ételt képzeltem el a különleges előétel után.
A bárányhús nem csak ízletes de nagyon egészséges, egyike azon húsételeknek amelyek igen pozitívan hatnak a szervezetünkre. Könnyen emészthető, ezért diétás ételként is ajánlják. Nagyon finom ízű hús, bár sokan ódzkodnak tőle, de ha kellőképp le van tisztítva és jól van fűszerezve, rendkívül finom ételeket lehet belőle készíteni. Kissé vadhúsra emlékeztető íze mellé jól passzol az erdei gyümölcsök és a bor fanyarsága.

Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítési idő: 12-24 óra pácolás, sütés: 110 perc 1,5 kg csontozott báránycomb
2 fej vöröshagyma
3-4 db nagyobb gomba
1 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
4-5 gerezd aprított fokhagyma
1 kiskanál frissen őrölt színes bors
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 dl olívaolaj
1,5 dl száraz vörösbor
5 dkg vaj
5 dl húsleves
só
25 dkg fagyasztott erdei vegyes gyümölcs
Hozzávalók a burgonyafánkhoz:
4 személyre
elkészítési idő: 15 perc dagasztás, 50 perc kelesztés
25 dkg liszt
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 dkg olvasztott vaj
só
bors
szerecsendió
zsiradék a sütéshez
Elkészítés:

A burgonyafánk elkészítése:
A burgonyát sós vízben, héjástól megfőzzük, majd meghámozva, burgonyatörővel összetörjük. Hozzászitáljuk a lisztet. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy mokkáskanál cukorral. A tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük. A tésztát, miután megkelt, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Papírtörlőre szedjük és miután leitattuk róla a felesleges zsírt, tálaljuk a szeletelt báránycombbal és a mártással.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Hangulatos dekoráció közepette, szép karácsonyi motívumú tányéron egy rendkívül ünnepélyes és finom vacsora! 🙂 Nem mellesleg a burgonyafánkot is szeretem!