Brokkoli krémleves

Brokkoli krémleves
A tél elmúltával, már szinte vonzza a szememet az üzletek zöldségespultjain magukat, harsogó színekkel kínáló zöldségek. Így, amint megláttam a méregzöld brokkoli fejeket már el is döntöttem, hogy brokkoli krémlevest készítek belőle, sok friss bazsalikommal fűszerezve, a fiam kedvenc levesgyöngyével és egy kis pirított szárazkolbász karikával vagy ropogós bacon kockával fogom kínálni, a család választása szerint.

Mivel maga a brokkoli krémleves (persze, ha lehagyjuk róla a levesgyöngyöt) se lisztet, se tejterméket nem tartalmaz így azok is bátran fogyaszthatják akik glutén, illetve laktózérzékenyek. Az elkészítése is gyerekjáték, mivel egyszerűen, a megpárolt zöldségeket pürésítjük, így önmagát sűríti a leves.

Brokkoli krémleves
Brokkoli krémleves

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg brokkoli
3 db közepes burgonya
1 pici darab zeller gumó
szál fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 evőkanál kacsazsír
1 csokor friss bazsalikom
1 mokkáskanál őrölt kömény
1,5 l víz, vagy húsleves alaplé
só, bors

Levesbetétként, ízlés szerint kínálhatunk hozzá levesgyöngyöt, pirított zsemle, vagy kenyérkockát, néhány vékony szelet szárazkolbászt, kockázott bacont, mindkettőt ropogósra pírítva

Elkészítés:

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, a többi zöldséget megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
A kacsazsíron megpirítjuk az finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket a brokkoli rózsákkal és hagyjuk egy kicsit dinsztelődni, néhányszor megkeverjük, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Az a jó, amikor egy kissé letapad az edény aljára, (egy kis színt kap) mert így a pirult zöldségek intenzívebb ízt adnak a levesnek.
Felöntjük vízzel, vagy alaplével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a köményt, fokhagymát, majd puhára főzzük az egészet.
Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leöblített és finomra vágott friss bazsalikomot, majd botmixerrel egyneművé keverjük.
Nem kell bele semmilyen lisztes sűrítés, mivel a pépesített zöldségek nagyszerűen besűrítik a levest.

Tálaláskor adjunk hozzá a fent említett levesbetétek közül, ízlésünk szerint.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares