Csinálj szilvás gombócot konyhai robotgéppel

Csinálj szilvás gombócot konyhai robotgéppel
A szilvás gombóc gyerekkorom kedvenc étele. A nagyi szombat reggel korán kelt és meggyúrta a tésztát. Természetesen kézzel. A szilvás gombóc mindig az ebéd fénypontja volt nekünk, gyerekeknek.
Csinálj szilvás gombócot konyhai robotgéppel
Csinálj szilvás gombócot konyhai robotgéppel

Nagyim sajnos már nem készít szilvás gombócot, régóta nincs közöttünk. És én sem készítettem eddig sohasem, a gyerekeim nem is ismerik ezt az ételt. Minap eszembe jutottak azok a régi szombati ebédek és úgy döntöttem, hogy hétvégén szilvás gombóc lesz az ebédlőasztalon. Karácsonyra megkaptam a férjemtől a létező legjobb konyhai robotgép készüléket, egy Bosch MUM58M59 masinát. Ezt hívtam segítségül a tészta elkészítéshez. Az alábbi recept alapján dolgoztam.

                       Hozzávalók:

    • 500 g burgonya,
    • 160 g liszt,
    • 1 tojás,
    • 15 szilva (természetesen mag nélkül),
    • vaj,
    • zsemlemorzsa,
    • cukor (ízlés szerint),
    • fahéj (ízlés szerint).

Megpucoltam és felkockáztam a burgonyát. A burgonyakockákat egy nagy lábasba tettem és vizet engedtem rá. A vizet megsóztam, majd forraltam és addig főztem a burgonyát, amíg puha nem lett. Amíg a burgonya főtt, előkészítettem a tölteléket. Összekevertem a cukrot és a fahéjat egy kis tálban. Amikor a burgonya megfőtt, leszűrtem, majd hagytam hűlni egy kicsit. Közben elővettem a Bosch MUM58M59 konyhai robotgépemet. A még meleg burgonyát a gép táljába tettem. A burgonyához tojást és lisztet adagoltam.

Beindítottam a masinát, amely szépen összedolgozta a hozzávalókat, míg végül egy sima tésztát kaptam. Fontos, hogy eközben a gép mindig alacsony sebességi fokozaton működött, hogy a tészta ne legyen túl ragadós. A Bosch MUM58M59 7 sebességi fokozattal és impulzus funkcióval is rendelkezik, én a 2. fokozatot használtam a szilvás gombóc tésztájának elkészítéséhez.

A kész tésztát a konyhapult lisztezett felületére raktam és kisebb részekre osztottam. Ezeket még egyszer kézzel átgyúrtam, majd kör alakúra nyújtottam. Mindegyik tésztakör közepére 1-1 szilvát raktam. Jól megszórtam a cukor-fahéj keverékkel.

Lezártam a tésztákat és gombócokat formáztam. Mindegyik gombócot akkurátusan ellenőriztem, hogy a szilva valóban jól be legyen zárva. Ezt még a nagyitól lestem el, sokszor bevont engem is az ellenőrzésbe.

Egy nagy lábasban vizet forraltam, a forrásban lévő vízhez hozzáadtam a gombócokat. 10-15 percig főztem őket, a végére a gombócok szépen feljöttek a víz felszínére. Közben egy serpenyőben vajat olvasztottam, hozzáadtam a zsemlemorzsát. A morzsát aranybarnára pirítottam.

Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, kihalásztam mindet egy nagy szűrőkanállal és lecsöpögtettem őket. Beleforgattam őket a pirított zsemlemorzsába, amely szépen bevonta a gombócokat. Mindet megszórtam porcukorral és tálaltam hozzá vaníliasodót is. Díszítésnek mentalevelet is akartam használni, de ezt végül elengedtem: nagyim sem volt használt ilyet sohasem.

A végeredményt a gyerekeim és a férjem is imádták. A munkában sokat segített a robotgép. Próbáld ki Te is a receptemet, és ha teheted, akkor használj robotgépet a kézi gyúrás helyett. A legjobb konyhai robotgép kiválasztása előtt alaposan nézz körül és gondold át, hogy a rengeteg funkcióból és kiegészítőből melyek az igazán fontosak Számodra.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares