Fantasztikus hangulatban telt az immár második alkalommal megrendezett tunéziai főzőshow, amit a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal gasztro-rajongó partnereinek szervezett, május 16-án a Gastropolis Főzőiskolában.

A szervezők évről-évre egy izgalmas tunéziai menüsort állítanak egy tunéziai séf segítségével, aki azért érkezik Magyarországra, hogy az itthoni gasztrobloggereknek és gasztronómiai újságíróknak megtanítsa ezeket a tunéziai specialitásokat.

Főzz a tunéziai séffel!
Gastropolis Főzőiskola

A rendezvény egyben verseny is volt, amelyben 8 tunéziai városról elnevezett, 3-3 fős csapat mérte össze tudását. Az ételek elkészítését és a csapatok munkáját nagy lelkesedéssel követte a háromtagú zsűri: Viszkok Fruzsina, YouTube vlogger, Tunézia rajongó, Jancsa János, Burgerpápa, Bamba Marha Burger Bár tulajdonosa, Street kitchen munkatársa, Wolf András, Séfek Séfe zsűri tag, New York kávéház executive séfje, Bocuse d’ Or Akadémia tagja. Végül a Monasztir csapat menüje nyerte el a zsűri tetszését, így ők nyerték meg a versenyt.

Tunézia nem csupán egy népszerű üdülőhely a magyarok körében, de a gasztronómiája is említésre méltó.

Gazdag történelmi múltjának köszönhetően a konyhára is jellemző a nemzetek és ízek keveredése, római, török, francia és andalúz jegyeket lehet felismerni az ételekben. A napsütéses órák számának és a tengernek köszönhetően a zöldségek zamatosak, a halak mindig frissek. Ahogy a többi mediterrán
országban, így Tunéziában is nagyon sok olívaolajat használnak az ételek elkészítéséhez. A tunéziai
specialitások megkóstolása különleges élményt nyújt a speciális fűszerezése miatt. A legnépszerűbb
fűszerek az édeskömény, a koriander és a harissa krém. A desszertek kihagyhatatlan hozzávalói a
virágvizek és az arabmézga.

Mr. Mohamed Boujelben séf az esemény elején röviden köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, 1976 óta oktat tunéziai konyhai képzéseken, a tunéziai Toques Blanches egyik alapító tagja és szívügyének tekinti a tunéziai gasztronómia népszerűsítését.

Főzz a tunéziai séffel!
Mr. Mohamed Boujelben séf
Az idei élményfőzésre egy klasszikus, tunéziai ételekből álló menüsort állított össze, amit lépésről-lépésre megmutatott a résztvevőknek.
A menü

A mediterrán hangulatú főzés egy Ramadán böjti időszakra jellemző bárányhúsos zöldségleves elkészítésével kezdődött, amit egy nem mindennapi főétel előkészítése követett.

A tintahal pucolása és a töltelék összeállítása valódi izgalmakat okozott a konyhában.

Amíg főtt az első két fogás, egy könnyű nyári salátát és három színű mandulagolyókat állítottak össze a csapatok.

A főzés végeztével a kóstolás és pontozás vette kezdetét. Az értékelés során Wolf András, a zsűri képviseletében megköszönte a résztvevők lelkesedését és megdicsérte a csapatok kreativitását.

Kedvcsinálónak következzenek a receptek:
Hllalem bárányhúsos leves
Főzz a tunéziai séffel!
Készül a leves

Hozzávalók 4 főre:
– 200 gr bárányhús apróra vágva
– 30 g paradicsompüré
– 5 cl olíva olaj
– fél fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 zellerszár
– 60 gr csicseriborsó
– 60 gr borsó
– 80 gr paradicsom
– 50 gr répa
– 1 teáskanál kurkuma
– teáskanál édes őrölt paprika
– 1 teáskanál koriandert
– 100 gr hllalem levestészta
– 1,5 l víz
– só, bors
– Harissa paprikakrém ízlés szerint – ez helyettesíthető Erős Pistával
– citrom a tálaláshoz

Elkészítés:

olajat hevítünk, amin a húst elkezdjük pirítani. Közben a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, és a húshoz adjuk. Felaprítjuk a paradicsomot és a répát és ezeket is a húshoz adjuk. A sűrített
paradicsommal kicsit átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kurkumával, őrölt paprikával, korianderrel és a harissa paprikakrémmel ízesítjük. Majd felhúzzuk 1,5 liter vízzel. Hozzáadjuk a borsót, csicseriborsót és egy zellerszárral elkezdjük főzni a levest. Ha a hús megfőtt, akkor hozzáadjuk a tésztát. Evés előtt néhány csepp citrommal frissítjük a levesünket.

Töltött tintahal
Főzz a tunéziai séffel!
Töltött tintahal, rizzsel

Hozzávalók 4 főre:
– személyenként egy-egy normálméretű, tisztított tintahal
– 120 gr garnéla
– 2 főtt tojást
– 1 nyers tojás
– fél csokor petrezselyem
– 500 gr főtt spenót
– 5 gr szárított menta
– 800 gr főtt rizs
– só, bors
A mártáshoz:
– 2-3 db paradicsom
– 1 fej vörös hagyma
– 4 gerezd fokhagyma
– 5 cl olívaolaj
– 10 gr harissa krém
– 50 gr sűrített paradicsom
– só, bors

Főzz a tunéziai séffel!
egy másik tálalás 🙂 Töltött tintahal, salátaágyon
Elkészítés:

a tintahal csápokat, a garnélát, a petrezselymet, az előfőzött spenótot és főtt tojást vágja apróra, keverje össze, sózza, borsozza. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a főtt rizst, a nyers tojást és a szárított mentát. Ezt bele kell tölteni a tintahalakba, a végeket bevarrni és néhány helyen villával megszurkálni a tintahalat (hogy ne pukkanjon ki főzés közben). Ezután elkészítjük a szószt, amiben főni fognak a tintahalak: kis olajon megpirítjuk a paradicsom pürét, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprika krémet, majd sózzuk, borsozzuk. Tegye a tintahalat a
paradicsomszószba, majd lassú tűzön 20 percig főzze. Salátával vagy rizzsel tálaljuk.

Mandula golyó
Főzz a tunéziai séffel!
Mandula golyók, a nyertes csapattagok nevével

Hozzávalók 4 főre:
– 300 gr őrölt mandula
– 150 gr kristálycukor
– 1,5 dl víz
– vanília
– ½ teáskanál piros és zöld színű természetes ételszínezék
– 2 cl rózsavíz
– néhány szem dió a díszítéshez

Elkészítés:

a cukorsziruppal kezdjük. Tegye egy lábasba a vizet és a cukrot a vaníliával és a rózsavízzel főni. Addig főzzük ezt a szirupot, amíg sűrű masszát nem kapunk.

Ezután összekeverjük a mandulával és három gombócot formálunk a masszából. Az egyik masszát natúron hagyjuk, a másodikhoz keverjük a zöld, a harmadikhoz keverjük a piros ételszínezéket. Mindegyik színű masszából csípünk egy kicsit, majd kis golyókká formáljuk. Kristálycukorba mártjuk a golyókat és dióval díszítjük a tetejüket.

készült a töltött tintahal

 

 

Szeretném megköszönni Ávrám Gabriellának (Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal) a meghívást és a Gastropolis Főzőiskola & Rendezvényközpontnak a szíves vendéglátást.

Örülök, hogy részt vehettem ezen a különleges élményfőzésen, nagyon jól éreztem magam és külön öröm volt számomra, hogy bepillantást nyerhettem a tunéziai konyha világába, megkóstolhattam az ízeit és megtanulhattam elkészíteni a tradicionális alapkonyha receptjeit.

Tetszett a szimultán főzés, a tunéziai ízek, nagyon kellemes és vidám hangulatban telt a főzés. Az egész csapat rendkívül kedves és segítőkész volt. 🙂

 

 

fotók: Szilvásgombóc Konyhája és Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares