Fűszeres csirkecomb gombamártással, burgonyafánkkal

Ez az isteni finom fűszeres, sült csirkecomb kakukkfüves-tejszínes gombamártással, sajtos burgonyafánkkal recept már nagyon régóta fent van a gépemen, de valalmiért nem került fel az oldalra.

Pedig még annak idején az egyik receptes magazinban is megjelent. Sőt a mindmegette.hu-ra is felkerült, csak valalmiért ide nem. Ezért, éppen itt az ideje, hogy itt is megjelenjen.

Fűszeres csirkecomb, kakukkfüves-tejszínes gombamártással, sajtos burgonyafánkkal
Fűszeres csirkecomb, kakukkfüves-tejszínes gombamártással, sajtos burgonyafánkkal

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csirkecomb
3 gerezd fokhagyma (reszelve)
1 csapott teáskanál só
1/2 mokkáskanál őrölt feketebors
1/2 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál fűszerpaprika, lehet csípős
1 dl olaj

a gombamártáshoz:
50 dkg barna csiperkegomba
3 szál újhagyma
2-3 ág friss kakukkfű
2 dl tejszín
0,5 dl száraz fehérbor
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
ízlés szerint só, őrölt feketebors

a burgonyafánkhoz:
20 dkg burgonya
25 dkg liszt
10 dkg sajt
1 tojássárgája
teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg zsír
0,5 dl tej
1 dkg élesztő

olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítés:

A húshoz a fűszereket elkeverjük az olajjal és alaposan bedörzsöljük a megtisztított csirkecombokat.
Sütéshez egy kevés zsírral kikenjük a tepsit, betesszük a combokat és először fóliával letakarva, párolva-sütjük, majd mikor a hús már megpuhult, a fóliát levéve, szép pirosra sütjük őket.

A mártáshoz a gombát alaposan megtisztítjuk, felszeleteljük.
Az újhagymát megmossuk, felszeleteljük, és vajon és olaj keverékén megdinszteljük. Hozzáadjuk a szeletelt gombát és megpirítjuk. Mikor a gomba megpirult, rászórunk egy kanál lisztet és néhány perc alatt kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük a borral és a tejszínnel. Hozzáadjuk az aprított kakukkfüvet, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd az egészet összeforraljuk.

Fűszeres csirkecomb, kakukkfüves-tejszínes gombamártással, sajtos burgonyafánkkal
Fűszeres csirkecomb, kakukkfüves-tejszínes gombamártással, sajtos burgonyafánkkal

A sajtos burgonyafánkhoz:
A burgonyát sós vízben, héjástól megfőzzük, majd meghámozva, burgonyatörővel összetörjük. Hozzászitáljuk a lisztet. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy mokkáskanál cukorral. A tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük. A tésztát, miután megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk és megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a bejglit.
Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval elkezdjük kiszaggatni úgy, hogy félköröket szaggatunk a rúdból és minden levágott félkör után, a rúd két szélén maradó nyúlványt keresztbe visszahajtjuk. Ezzel zárjuk le a következő fánkot.

Az így kiszaggatott sajtos fánkokat pár percig pihentetjük, majd forró zsiradékban pár perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük és miután leitattuk róla a felesleges zsírt, tálaljuk a sült csirkecombok és a gombamártás mellé.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares