Ezeket a sajtos stanglikat hot dog kiflinek készítettem Ati kérésére. Ezek nem a hagyományos tésztájú stanglik, inkább enyhén édeskés, briós tészta jellegűek.
Ha inkább kenyérszerű végeredményt szeretnénk, akkor dagasszuk a tésztát tej helyett vízzel, a vaj helyett pedig használjunk olajat és a tojásos kenést is elhagyhatjuk. De nálunk ez a fajta tészta nagyon bejött, már az előző baconos-sajtos papucsoknál is. Igazából, ez ugyan az a tészta más formában sütve. Kitűnő alap a hot doghoz, nagyon jó ízhatást ad ez az édeskés tészta a mustár és virsli mellé. De azt még halkan megjegyzem, hogy egy kis vajjal, csak úgy simán is isteni finom 🙂

Hozzávalók 8 db-hoz:
400 g sima liszt
15 g friss élesztő
250 g tej
20 g (1 db) tojássárgája
30 g vaj (olvasztott, langyos)
10 g cukor
8 g só
a tetejére:
50-70 g sajt
a kenéshez:
1 db egész tojás

Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez egy kevés langyos tejben oldjuk fel az élesztőt.
Egy másik edényben oldjuk fel a sót és a cukrot a maradék tejben, keverjük el benne a tojássárgáját is.
A vajat olvasszuk folyóssá a mikróban, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet szitáljuk egy tálba, amiben összedolgozzuk a tésztát. Egyik oldalára öntsük a cukros tojássárgájás tejet, a másik oldalára pedig a feloldott élesztős tejet és kezdjük el összedolgozni.
Mikor nagyjából összeállt, dolgozzuk hozzá a már langyosra hűlt vajat.
Addig gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg az a kezünkről és az edény faláról is leválik.
Ekkor, enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 30 percig pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk és 8 felé vágva kigömbölyítjük a darabokat. Letakarva pihentetjük ismét kb. 10 percig.

Míg a tészta pihen, addig a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és egy leheletnyi liszttel meghintjük, hogy ne ragadjon össze.
A tésztagolyókat először hengerré, majd a hengereket téglalap formára nyújtjuk és a keskenyebb felüktől fogva feltekerjük, szögletes rudakká aminek a két végét egy picit csúcsosítjuk.
Formázás után, rögtön a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és lekenjük egy felvert tojással és meleg helyen 20-25 percig kelesztjük, majd sütés előtt még egyszer lekenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe téve 180 fokon, 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük.