Fűszeres zabpehely torta, balzsamecetes, mentás epermártással

A Hamm bekaplak! Tavaszi receptverseny 3. étele: Fűszeres zabpehely torta, balzsamecetes, mentás epermártással Ezt a desszertet az egészség jegyében, zabpehely felhasználásával és a tavasz első gyümölcsével, eperrel készítem.

Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség. A zabpehely nagyon jót tesz a gyomornak, érdemes beilleszteni a mindennapi táplálkozásunkba, mert jó tulajdonságaival hozzájárul szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Sokoldalú alapanyag. Készíthetünk belőle tápláló reggelit vagy különböző desszerteket gyümölcsökkel, mézzel, magvakkal, tejtermékekkel, de fogyaszthatjuk sós változatban zöldségekkel, húsfélékkel is. Nagyon jó kiegészítője az eper, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs.
Az eper friss édes ízét, nagyszerűen teszi pikánssá a balzsamecet és a menta együttese.

Fűszeres zabpehely torta, balzsamecetes, mentás epermártással
Fűszeres zabpehely torta, balzsamecetes, mentás epermártással

Hozzávalók 8 személyre:
15 dkg zabpehely
6 dl tej
5 dkg vaj
3 db tojás
5 dkg barnacukor
3 dkg mazsola
2 evőkanál méz
csipetnyi Bourbon vanília őrlemény  (bio)
1 csipetnyi fahéj   (bio)
csipetnyi gyömbér (bio)
zabpehely liszt

A mártáshoz:
50 dkg eper
5 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj
1 evőkanál balzsamecet
kis csokor friss mentalevél
Elkészítési idő: Kb. 30-60 perc

Elkészítés:

A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben, vajon megpirítom, pár perc múlva hozzáadom a cukor felét, ezzel is pirítom egy kicsit, amíg a cukor rá karamellizálódik a zabpehelyre, majd felöntöm a forró tejjel, hozzá adom a mazsolát, a fahéjat, és a gyömbért, 10-15 percig kevergetve főzöm, majd lekapcsolom és fedő alatt hagyom hűlni. A pitesütőt kivajazom és kiszórom zabpehely liszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tojások sárgáját a cukor másik felével és a mézzel, a vaníliával habosra keverem. Hozzákeverem a megfőtt zabpehelyhez, majd a tojásfehérjék keménnyé vert habját óvatosan beleforgatom, hogy ne törjön össze. Majd 25-30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. A sütőben hagyom langyosra hűlni.
Az epermártáshoz az epreket, ha túl nagy szemek, negyedelem, a serpenyőbe teszem a vajat majd a cukrot, kissé megpirítom, hozzáadom a gyümölcsöt, átforgatom, majd rálocsolom a balzsamecetet és egy-két perc alatt összeforralom. Majd tálaláskor megszórom friss, apróra vágott mentával.
Miután meghűlt, a zabpehely torta mellé tálalom. A barna nádcukor helyett használhatunk mézet, steviát vagy más édesítőszert. A vaj helyett pedig kókuszzsírral is készíthetjük.

Fűszeres zabpehely torta, balzsamecetes, mentás epermártással
Fűszeres zabpehely torta, balzsamecetes, mentás epermártással
 A zabpehely rendkívül egészséges, főzött állapotban alacsony a glikémiás index (GI) értéke, így diétázók és diabetikusok számára is nagyszerű tápláló étel.

Kalóriatartalma igen alacsony, viszont rostban gazdag, ami nagyon jót tesz az anyagcserének. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1, B2, B3, B6 és K-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben.
Az eper szintén nagyon egészséges gyümölcs a hosszú téli, vitaminszegény hónapok után feltölti a testet és a lelket. Több mint 300 olyan anyagot tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak az egészségre. C-vitamin tartalma meghaladja a citromét és a narancsét: 100 gramm eper fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt. Immunerősítő.
Kevés kalóriát tartalmaz: 100 grammonként 37 kcal.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares