Nagyon szeretjük a házi hamburgerezést, amihez nemcsak a húspogácsát, de a puffancsot is én készítem. Ennek a puha pufinak a másik előnye, amellett, hogy nagyon finom hamburgernek, de nagyszerű szendvicset is készíthetünk belőle, egy szelet sajttal, sonkával és friss salátával, majonézzel, tökéletes reggeli, vagy tízórai lehet.
Hozzávalók 8 db-hoz:
50 dkg sima liszt
2 db tojássárgája + 1 a tetejére
3 dl tej
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
4 dkg vaj
a tetejére szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt egy deci langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a cukrot, és a sót.
Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát.
Lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, 8 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket formás kis bucikká kerekítjük.
Mindet egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 30 percig kelesztjük.
Miután a bucik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt, szép barnára sütjük, majd rácson hagyjuk hűlni őket.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’