Karamellás-almás kelt csigák

Karamellás
Ezekhez a karamellás mázzal locsolt, belül puha és szaftos, fahéjas almadarabokkal és édes mazsola szemekkel bélelt kelt csigákhoz, nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni.

El kell őket készíteni és csak élvezni minden egyes falatot. Már a látványuktól is összefut szánkban a nyál. Hát még az íze, az valami csodás! Javaslom mindenkinek, hogy süsse meg őket és tapasztalja meg ezt a csodát. Nálunk nagy kedvenc lett.

Karamellás-almás kelt csigák
Karamellás-almás kelt csigák

Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
40 dkg sima liszt
2 db tojássárgája
8 dkg cukor
1,5 -2 dl tej
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
1 csipet só

Elkészítés:

Egy 12 db-os muffin sütőformát ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel.

A tésztához felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát gyúrunk.

Mikor a tészta összeállt hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és addig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk.

Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, addig elkészítjük a fahéjas almatölteléket.

Karamellás
Karamellás-almás kelt csigák

a fahéjas almatöltelékhez:
2 db közepes alma
3 dkg cukor
2-3 dkg mazsola
3 dkg vaj
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj

Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk.

Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk egy kevés cukorral.

A végén pedig levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt fahéjat és hagyjuk hűlni.

A tésztát miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit.

12 részre vágjuk és a tekercseket behelyezzük egyenként a muffinformába.

Mielőtt betesszük sülni, hagyjuk körülbelül 15-20 percig kelni. 190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.

Karamellás
Karamellás-almás kelt csigák

a karamell bevonathoz:
5 dkg cukor
4,5 dkg vaj
0,5 dl tejszín
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet szódabikarbóna

A karamell bevonathoz egy serpenyőben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitől habossá válik a karamell, de egy kis idő után simává válik.

Mikor a csigák megsültek kivesszük a formából, tálra rendezzük és meglocsoljuk őket a karamell mázzal és ha kibírjuk addig, hűlni hagyjuk.

Tálaláskor, egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb 🙂

 karamellás
Karamellás-almás kelt csiga tejszínhabbal

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares