Egy nagyon gyors, egyszerűen elkészíthető, finom mandulás süteményt készítettem őrölt mandulából, hozzá pedig egy mártást mazsolából és egy 2008-as Tokaji Késői Szüretelésű Katinkából.
Ez a mandulás sütemény tökéletes egy finom csésze kávé vagy tea mellé, egy délutáni beszélgetéshez.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
15 dkg őrölt mandula
15 dkg barna nádcukor
5 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg puha vaj
1/2 cs sütőpor
4 db tojás
1 teáskanál keserű mandula kivonat
0,5 dl Tokaji Késői Szüretelésű Katinka 2008
1 csipet só
Elkészítés:
A kapcsos tortaformát kikenjük vajjal, majd egy kevés liszttel kiszórjuk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vajjal, a mandula kivonattal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a finomra őrölt mandulát és a sütőporral elkevert lisztet. hozzákeverjük a bort, a tojásfehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzáadjuk.
A masszát beleöntjük a kivajazott tortaformába és az előmelegített sütőben 5 percig 190 fokon, majd 25 percig 180 fokon készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A mártáshoz:
5 dkg mazsola
1 púpozott teáskanál liszt
3 dkg vaj
3 dkg barna nádcukor
3,5 dl Tokaji Késői Szüretelésű Katinka 2008
1 dl víz
A mártáshoz először a vajon világosra pirítjuk a lisztet. Mikor kész, felöntjük a borral és a vízzel, majd hozzáadjuk a leöblített mazsolát és a cukrot.Az egészet lassú tűzön forraljuk, amíg a mazsola megfő és a mártás kellően besűrűsödik.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’