A lencse nem csak újévkor finom, hanem egész évben. A népi babona alapja lehet, a lencse fogyasztása és a szépség összefüggésében az, hogy a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben. A lencsében olyan szabad gyökfogó anyagokat sikerült kimutatni, mint a C- és E-vitamin, glutation, valamint számos fenolos jellegű vegyület. Ezek alapján lehet abban valami, hogy a lencse szépít, hiszen az arc ráncosságának egyik oka a szabad gyökök károsító hatásában is keresendő. Emellett immunrendszer erősítő hatása is ismert, ami ilyenkor ősszel, pont jól jön ugyebár a vírusok támadása ellen.
Nem utolsó sorban a cukorbetegeknek is ajánlott, mert a lencséből készült ételek kedvező hatással vannak a cukorbetegekre, mivel a lencsében levő keményítőből lényegesen kevesebb szőlőcukor szívódik fel, mint pl. a búzakeményítőből. Ezáltal a vércukoremelő képessége is lényegesen kisebb. Ennek ellenére mégsem nehezen emészthető. Ezen előnyös tulajdonságai alapján a táplálkozástudomány úgy véli, hogy a hüvelyesek és ezen belül a lencse napi fogyasztása rendkívüli módon segíti a betegségek megelőzését.
Szerintem, nagyon jó ízű és változatos ételeket készíthetünk belőle. Mi nagyon szeretjük levesnek, krémnek, salátának, köretnek, vagy főzeléknek. Nekem elhagyhatatlan hozzá a füstölt hús, ami nagyszerűen harmonizál a lencse ízével. Szerencsére Ati a kisfiam is nagyon szereti. 🙂
25 dkg lencse
15 dkg füstölt csülök
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1-2 db babérlevél
só, bors
Elkészítés:
A lencsét megmosva, átválogatva hideg vízben áztatjuk legalább 4 órát.
A füstölt szalonnát apróra vágva kisütjük a zsírját, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, és az aprított fokhagymát, átforgatjuk, kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott füstölt csülköt, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babért és így főzzük amíg a hús megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a leszűrt lencsét, annyi vizet adunk hozzá, hogy épp ellepje és így főzzük, míg a lencse is megpuhul.
Mikor megfőtt, egy kis tálkában csomómentesre keverjük a lisztet a tejföllel, hozzámerünk a lencséről egy kevés levet, hogy kiegyenlítsük a hőt és ezzel a keverékkel behabarjuk a lencsefőzeléket.
Friss pogácsával, vagy kenyérrel tálalhatjuk.
Info: innen
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’