Ez a mazsolás tekercs egy hirtelen ötlet miatt készült, mivel imádjuk a finom, puha, foszlós tésztájú kalácsokat, így mindig kipróbálok valami újat.
60 dkg simaliszt
3 dkg élesztő
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dl langyos tej, (ha lehet házi)
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só
Elkészítés:
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót.
Összegyúrom közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát.
Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm a tésztákat a lent leírt módon.
Az egyik felét elkészítem mazsolás tekercsnek, a másik felét vagy simán fonott kalácsnak vagy bármilyen más töltelékkel megtöltve elkészítem.
A mazsolás tekercshez előzőleg, 10 dkg mazsolát beáztatok egy kis rumba (0,5 dl) majd a rummal együtt egyenletesen a kinyújtott tésztára szórom és feltekerem.
Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába teszem, ruhával letakarva pihentetem még 30 percig, majd hasonlóan a mandulás kalácshoz,a tetejét sütés előtt, tojássárgájával lekenem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.