Ez a mentás almafelfújt recept a HammBekaplak! pályázat 4. receptje.
Hozzávalók a tésztához 6-8 személyre:
20 dkg liszt
10 dkg puha vaj
8 dkg cukor
1 dkg kakaópor
1 tojás
1/2 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
80 dkg alma
3 tojás
1 evőkanál liszt
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg vaj
1/2 citrom reszelt héja
1,5 dl tejszín
1 csokor friss mentalevél
2 cl almapálinka (Dunai Hajós)
Elkészítési idő: 30-60 perc (könnyű)
Elkészítés:
Először a tészta hozzávalóit összegyúrom, majd hűtőbe téve pihentetem egy-két órát.
A töltelékhez az almát megtisztítom és vékonyan felszeletelem, majd a serpenyőbe kis vajon megpárolom. Miután elkészült kihűtöm.
Azután a tojássárgákat habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverem a kanál lisztet és beleteszem a reszelt citromhéjat, a tejszínt és az apróra vágott friss mentát, és az almapálinkát.
Hozzáadom az almát és óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát 6 egyenlő darabra osztom, egyesével vékonyra nyújtom és kibélelem a formákat, úgy, hogy ráhagyok annyi tésztát, amit miután a formát megtöltöm az alma töltelékkel ráhajtom a tetejére. Ráteszem a sütőformák tetejét. Előmelegített sütőben közepes hőfokon (190 fok) kb. 35-40 perc alatt megsütöm.
Melegen, vanília fagylalttal tálalom.
Amiben sütöttem: Mázas almasütő
Tálalás: Mázas almasütő + almás desszert tányér
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’