Narancsos túrós pite, házi túróból

Található már a blogon egy túrós pite receptem, de úgy gondolom, ezt a mostani narancsos túrós pitét, házi túróból is meg kell, hogy osszam, mert ez különlegesen finom lett. A párom azt mondta erre a narancsosra, azt gondolta, a másik túrós pitémről, hogy annál jobb nem is lehet, de ez a mostani még azt is veri.

Leírom pár szóval, miért is kell szeretni ezt a sütit. Azért, mert ízletes, puha, omlós a tésztája és könnyű, krémesen lágy a tölteléke. A tésztájához annak ellenére, hogy imádom a vajat, kókuszzsírt használtam, amit nem bántam meg. Igaz, eleinte tartottam tőle, hogy nem lesz jó, de minden félelmem eloszlott, mikor összegyúrtam és láttam, hogy milyen jól kezelhető tésztát sikerült készítenem vele. Ezen kívül, házi, krémes túróból, házi vaníliapudinggal, enyhén narancsos ízzel készült.

Amitől pedig ennyire jól sikerült, az a tökéletes minőségű házi tejen és az abból készített túrón múlt. Az, az igazság, hogy persze, el lehet készíteni bolti túróval is, ezt a receptet, de az nem lesz ugyan ilyen, mert azt az ízt, amit a házi túró ad, csak az tudja, aki már kóstolta.

Narancsos (házi) túrós pite
Narancsos (házi) túrós pite

Hozzávalók a tésztához: 27 cm-es pite formához:
32 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
1 db tojássárgája +1 a tetejére
13,5 dkg kókuszzsír
13,5 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
8 dkg sűrű, krémes tejföl, amit a tej tetejéről szedtem le
1 csipet só

A túró töltelékhez:
50 dkg friss, házi túró
3 db tojás + 2 fehérje
10 dkg cukor
1,5 dl házi tej
2 evőkanál krémes tejföl, szintén a tej tetejéről
1,5 db narancs reszelt héja
1 db citrom reszelt héja
3 csapott evőkanál búzadara
5 dkg előzőleg beáztatott, lecsepegtetett mazsola
2 teáskanál vanília kivonat
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

Narancsos (házi) túrós pite
Narancsos (házi) túrós pite
Elkészítés:

A töltelékhez, a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájából sűrű, házi vaníliapudingot főzünk.

Egy közepes lábosba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk  a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel fehéredésig keverjük, majd hozzáöntve a tejet, tűzre téve, állandóan kevergetve, addig főzzük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, ne főzzük túl! Félretesszük, hagyjuk, hogy kihűljön.

Míg a puding hűl, elkészítjük a tésztát. A lisztet a sütőporral és a porcukorral együtt és egy csipet sóval, egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg, de nem fagyos kókuszzsírt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sűrű krémes tejfölt és összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát. Kettéválasztjuk a tésztát úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütő belső oldalát is béleljük.

Tehát, a nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütőformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje.

Narancsos (házi) túrós pite
Narancsos (házi) túrós pite

Miután a puding kihűlt, hozzáadjuk a túróhoz és belereszeljük a citrom és narancs héjat, beletesszük a búzadarát, a krémes tejfölt és az egészet, kézi, vagy gépi habverővel, sima krémmé keverjük.

Ha ezzel megvagyunk, hozzákeverjük, már csak egy fakanállal, a beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát is.  Majd a tojásfehérjét felverve a cukor maradékával és egy csipetnyi sóval, hozzákeverjük óvatosan, hogy ne törjük össze. Az így elkészült tölteléket rásimítjuk a kinyújtott tésztára.

A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojássárgájával és villával egyenletesen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben, lassan alacsonyabb hőfokon, kb. 170 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.
Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

4 hozzászólás

  1. Kedves Veruss!
    Olvasgatom a receptjeidet, mindegyik nagyon gusztusos, és a leírások különösen tetszenek, mivel azokból kitűnik, mennyire lelkiismeretes, precíz teremtés vagy, és ez nagyon szimpatikus a számomra.
    Előszeretettel használod a kókuszzsírt. Ezzel én is próbálkoztam, de annyira kemény volt, hogy képtelen voltam eldolgozni. Lehet, hogy más márkájút kellene keresnem? vagy talán szoba-hőmérsékletűre kell melegíteni? Ezt Te hogy csinálod?
    Üdvözlettel Éva

  2. Veronika Szabo

    Kedves Éva!

    Nagyon köszönöm a dicsérő szavakat, örülök, hogy tetszenek a receptjeim és nagyon remélem, hogy sikerül úgy leírnom őket, hogy más is egyszerűen el tudja készíteni az útmutatásaim alapján. De amit a legjobban szeretnék az, hogy aki elkészíti őket, azt mondhassa a végén, hogy megérte kipróbálni 🙂

    A kókuszzsírt kiveszem a hűtőből (igaz, nem is kell hűtőben tárolni) majd késsel vékony szeletekre vágva teszem bele a késes robotgépbe, úgy pillanatok alatt összedolgozza a gép a többi hozzávalóval, mivel a pite tésztájához fontos, hogy hideg legyen. De, ha kézzel gyúrom, akkor csináltam úgy is, hogy nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem a liszthez, úgy morzsoltam el vele, így kicsit könnyebb vele dolgozni. Nem mondom, hogy egyszerű, de megéri használni.
    Ha másféle tésztához kell, akkor olvasztva, langyosan adagolom.
    Sütni- főzni is nagyon jó vele. Viszont, én imádom a vajat is, és a kacsazsírt is, így felváltva használom őket.

    Remélem, tudtam segíteni! 🙂

    Üdvözlettel,
    Veruss

  3. Kedves Veruss!
    Köszi a gyors választ, egyébként ma sütöttem meg a túrós pitét a leírásod alapján, és igen jó lett!!!
    (vajjal).
    A kókuszzsírt majd egy másik alkalommal újból kipróbálom, talán én is megbarátkozom vele.
    Üdvözlettel Éva

    1. Veronika Szabo

      Kedves Éva!

      Nagyon örülök, hogy jó lett a pite a recept alapján! 🙂
      Persze, a vaj könnyebben feldolgozható, mint a kókuszzsír és az íze is finomabb. De olyan sok pozitívumot írnak a kókuszzsírról, hogy érdemes megfontolni a rendszeres használatát.
      Aztán ki tudja? lehet, hogy pár év múlva, erről is kiderül, hogy mégsem olyan jó.

      Üdvözlettel,
      Veruss

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares