Hiába az elmúlt napok télies időjárása, a havazás, a fagy, mindannyian tudjuk, legalábbis a naptár alapján, hogy a tavasz végre valahára megérkezett. Sőt, hirtelen már arra kell eszmélnünk, hogy pár nap, és már a Húsvét is itt van. Ezért, hoztam ezt a finom répatortát, hogy legyen még idő a kipróbálására.
Répatorta vérnarancs krémmel és diógrillázzsal
Ez a vérnarancsos krémmel töltött, apró, ropogós karamellbe forgatott dió darabokkal hintett “pucér” torta még tavaly készült, de valamiért nem került fel az oldalra. Most pont időszerű, hogy megmutassam 🙂

18 cm átmérőjű tortához:
Hozzávalók a tésztához:
13 dkg fehér tönkölyliszt
8 dkg sárgarépa
10 dkg barna nádcukor
2 db tojás
1 tk vanília kivonat
1 db vérnarancs reszelt héja
2 ek vérnarancslé
5 dkg vaj
2 tk sütőpor
1 kk őrölt fahéj
1 csipet só
a krémhez:
2 dkg liszt
0,5-1 dl víz
1,5 dl vérnarancslé
1 egész vérnarancs reszelt héja
10 dkg vaj
5 dkg barna nádcukor
2 dl tejszín
1 tasak zselatin fix
A diógrillázshoz:
5 dkg dió
4 ek cukor
Elkészítés:
A tortaformát előkészítjük, kikenjük vajjal, kiszórjuk liszttel.
A sárgarépát megtisztítjuk, majd finom lyukú reszelőn lereszeljük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi ízesítőt is, a vaníliát, fahéjat, narancslevet, majd hozzáreszeljük a narancs héját és beleforgatjuk a reszelt sárgarépát.
A masszához keverjük a sütőporral átszitált lisztet és nagy mozdulatokkal összedolgozzuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, kemény habbá verjük. Először egy kisebb adaggal, simára keverjük a masszát, majd a többi felvert habot is hozzáforgatjuk, de nagyobb keverő mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne törjük össze.

Miután elkészült a tésztamassza, beleöntjük az előkészített formába és szépen elsimítjuk a tetejét.
Előmelegített sütőben 190 fokon, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha a közepébe szúrjuk a tűt, vagy fogpiszkálót és kihúzva nem ragad rá a tészta, akkor megsűlt.
A tésztát rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A narancs héját lereszeljük, és a narancslével, cukorral, vajjal együtt egy edénybe tesszük, amiben megfőzzük a krémet. A lisztet simára keverjük a vízzel és ezt is hozzáadva, folyamatosan kevergetve, sűrű krémmé főzzük.
Miután a krém besűrűsödött, levesszük a tűzről és egy hideg vízzel töltött edénybe állítva, kevergetve kihűtjük.
A tejszínt felverjük, úgy, hogy közben hozzáadjuk a zselatin fixet.
A kihűlt krémhez a felvert tejszínt apránként hozzákeverjük, így lazítjuk a krémet.
A diógrillázshoz a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, hogy finomabb legyen a végeredmény. Kivesszük a serpenyőből és durvára vágjuk. A serpenyőben cukrot karamellizálunk, mikor a cukor már barnul, beleszórjuk a diót, majd egy sütőpapírra terítjük és hagyjuk kihűlni. Mikor teljesen meghűlt, egy mozsárban apró szilánkokra törjük.

A torta összeállításához a tésztát középen, vízszintesen kettévágjuk, az alját tortatálra helyezve a krém felével megkenjük, megszórjuk grillázs szilánkokkal.
A tészta másik felét ráhelyezzük, rákenjük a maradék krémet, a tetejét megdíszítjük a maradék grillázzsal és vékony répaforgáccsal.
A kész tortát a hűtőbe téve egy-két órát hűtjük, majd szeletelve tálaljuk.