Orjaleves daragaluskával

Mi inkább a sűrű, jó sok zöldséggel telepakolt raguleveseket kedveljük. A húsleves, legyen az tyúk, sertés, vagy akár marha húsból készült, általában ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra.

Ilyen alkalom a Karácsony is. Ilyenkor, viszont kihagyhatatlan. Mivel, nálunk nem szokás a karácsonyi halászlé fogyasztás, ezért mi ezt a sertéscsontból és húsból készült orjalevest esszük az ünnepi asztalnál.

Orjaleves daragaluskával
Orjaleves daragaluskával

Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg húsos karajcsont darabolva
40 dkg karaj vagy tarja darab egyben
5 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
kisebb zeller gumó, zöldjével
csokor petrezselyemzöld
1 db hegyes, erős zöldpaprika
kisebb karalábé
1 cikk kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
10-15 szem feketebors
1 körömnyi babérlevél
só, ízlés szerint

Elkészítés:
Én személy szerint, jobban szeretem tarjából készíteni, mert szerintem, sokkal ízesebb hús, jobban ízesíti a levest. Az elkészült a levesből, az egyben megfőtt húst kiveszem és ecetes tormával, zöldségekkel fogyasztjuk. A csonton levő húsokat leszedegetem, azt tálalom a leveshez.

A húst egyben hagyom és a csonttal együtt átöblítem és kb. 3 liter hideg vízben felteszem főni.
Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedegetem, majd beleteszem a sót, szemes borsot(teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát és addig főzöm lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadom a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet egy cérnával összekötve és tovább főzöm, míg a zöldségek is megpuhulnak. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.
A levest kóstolás után ha szükséges, után fűszerezem, és lassú tűzön készre főzöm. Miután megfőtt, leveszem a tűzről, és kiszedem a húst és a zöldségeket. A csontokról lecsipegetem a húst a zöldségek mellé, leveses tálba teszem, majd miután leülepedett a leves, merőkanállal rászűröm. Külön kifőzött daragaluskával tálalom.

Orjaleves daragaluskával
Orjaleves daragaluskával

a daragaluskához:
2 db tojás
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál só
búzadara, amennyit a tojás felvesz
1 evőkanálnyi aprított zöldpetrezselyem

Elkészítés:

A dara(gríz)galuskát, legalább fél órát pihentetni kell, mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen.
A tojásokat a sóval, olajjal egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet.
Fél óra pihentetés után, lobogó, sós vízben (én külön szoktam kifőzni) kb. 15 perc alatt kifőzzük. Lekapcsoljuk alatta a tüzet, és fedő alatt pihentetjük 10 percig. Majd lecsepegtetjük és tálalásig letakarjuk.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares