Rumos-diós körtekrémes torta, születésnapra

Hétvégén a Párom születésnapját ünnepeltük ezzel a rumos-diós körtekrémes tortával. Szerettem volna Őt meglepni e jeles alkalomból egy olyan tortával, ami csak Neki szól. Mivel tudom, hogy szereti az ilyesfajta meglepetéseket, biztos voltam az örömében. Viszont, abban nem voltam biztos, hogy amit kreálok az jó lesz-e vagy sem.

Szerencsére nagyon jól sikerült a meglepi és maga a torta is, mert pont eltaláltam az ízlését. A torta kinézetre elég egyszerű lett. De ez a szerény külső, igen gazdag ízvilágot takart. A zamatos vilmoskörtéből készült krém, nagyon jó párosítás lett a rummal ízesített, diós tészta rétegekkel, a tetejére pedig elhagyhatatlan volt a magas kakaótartalmú csokoládé.

Rumos-diós körtekrémes torta
Rumos-diós körtekrémes torta

Hozzávalók 23 cm-es tortához:
A három laphoz egyenként:
3×5 dkg darált dió
3×2 dkg fehér tönköly liszt
3×1 db tojás
3x3dkg barna nádcukor
3x2dkg kókuszzsír vagy vaj
3×1 evőkanál sütőrum
3×1 késhegynyi sűtőpor

A krémhez:

80 dkg hámozott vilmoskörte
15 dkg 3:1 befőzőcukor (én Dr. Oetkert használtam)
1/2 citrom leve és héja
5 szem szegfűszeg
1 rúd egész fahéj

3 db tojássárgája
5 dkg kókuszzsír vagy vaj
2 dl tej
1 dl tejszín
5 dkg cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 tasak zselatin fix

A tetejére:
4 dkg vaj
15 dkg magas kakaótartalmú (74%) étcsokoládé

Elkészítés:

A krémhez a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágva feltesszük főni a cukorral és a fűszerekkel (teatojás) együtt.
Miután megfőtt, kivesszük belőle a fűszereket és botmixer segítségével egyneművé mixeljük.
Félre tesszük hűlni. Én egy nappal előbb elkészítettem, és a hűtőbe tettem.
A tortalaphoz, a tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, kókuszzsírral, rummal, habosra keverjük, hozzászitáljuk a lisztet a sütőporral és a diót is belekeverjük. Majd a tojásfehérjét kemény habbá verve, szintén, óvatosan hozzáadjuk.
A masszát belesimítjuk egy 23 cm-es kapcsos, kizsírozott, lisztezett tortaformába, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ezt még kétszer megismételjük. A kisült lapokat, rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a keményítővel. A tejet hozzáadva lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, közben hozzáadjuk a kókuszzsírt is, majd lehűtjük.
Miután lehűlt, hozzákeverjük a körte zselét úgy, hogy 2 evőkanálnyit félre teszünk belőle.
A tejszínt habbá verve, hozzáadagoljuk a meghűlt körtés krémalaphoz és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a zselatin fixet is.

A torta összeállítása:

A kapcsos formába helyezünk egy lapot, megkenjük 1 evőkanálnyi körtezselével majd elsímítjuk rajta a krém felét.
Ráhelyezzük a következő lapot, amit ugyan úgy, megkenünk körtezselével és rásimítjuk a krém másik felét. Ráhelyezzük a harmadik lapot.
A torta oldalát a kenőlapáttal simára kenjük, eligazítjuk körben a kifolyó krémet.
A tortát hűtőbe tesszük, fél órára.

Rumos-diós körtekrémes torta
Rumos-diós körtekrémes torta

A csokibevonathoz a vajat habzásig hevítjük, míg a víztartalma eltűnik. Vigyázzunk, nehogy megégjen! Levesszük a tűzről, majd beletördeljük a csokoládét és folyamatos kevergetéssel felolvasztjuk benne.
A tortát kivesszük a hűtőből és bevonjuk a csokoládéval. Körben, az oldalán is elegyengetjük a csokoládét, hogy mindenhol befedje. A tetejére, miután kissé meghúzott, mintát csurgatunk a megmaradt csokiból.
Visszatesszük a hűtőbe, míg a csoki megszilárdul.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares