Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással

Ennek a töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással receptnek elég hétköznapi a története. Éppen a Lidlben vásároltam, amikor megláttam ezeket a csinos, kis gömb alakú cukkiniket, abban a pillanatban el is döntöttem, hogy ez lesz a másnapi ebéd. Miközben fizettem, már azon morfondíroztam, hogy milyen töltelékkel készítsem el őket.

Végül egy teljesen hétköznapi, egyszerű, fűszeres darált hússal töltöttem meg. De, ami igazán feldobta ezt az ételt, az a tejszínes-kapros mártás volt. Nagyon finom lett, a családnak is ízlett, igaz, semmi extra nem volt benne, de úgy gondolom, megérdemli, hogy írjak róla. Ezt biztosan el fogom készíteni sima cukkinivel is, ha nem kapok ilyen gömb alakút, mert annyira finom.

Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással
Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással

Hozzávalók 4 személyre:
4 db gömbcukkini
50 dkg sertéscomb
15 dkg előfőzött rizs
1 db tojás
1-2 dl húsleves alaplé
2 dl tejszín
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
csapott teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
3-4 szál kapor

Elkészítés:

A sertéshúst a hagymával, fokhagymával ledaráljuk. Ha kész darált húst veszünk, a hagymát és fokhagymát hozzáreszeljük.

Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással
Helyes kis gömbcukkinik

A rizst jól átmossuk, majd előfőzzük, kevés sóval ízesített vízben, majd leszűrjük.

A darált húst összedolgozzuk a tojással és a fűszerekkel és hozzákeverjük a rizst.

A cukkiniket karalábévájóval kivájjuk, belül meghintjük kevés sóval és borssal. Belehelyezzük őket egy tűzálló tálba és a belsejét amit kivájtunk, köréjük tesszük.

Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással
Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással

A rizses, fűszeres darált húst beletöltjük a gömbökbe, a kimaradt húsból vizes kézzel gombócokat formálunk és a gömbök mellé helyezzük. Rátesszük a tetejüket, majd aláöntünk egy kevés húsleves alaplevet, vagy vizet. Előmelegített sütőbe téve 200 fokon, kb. 60-70 percig sütjük.

Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással
Töltött gömbcukkini tejszínes-kapros mártással

Mikor megsült, kivesszük a gömböket és a megpárolódott cukkinit a lével és a megmosott, aprított kaporral együtt, egy lábasba öntjük. Botmixerrel simává aprítjuk, visszatesszük a tűzre.
Hozzáöntjük a tejszínt és kóstolás után, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk, majd az elkészült, töltött cukkinik mellé tálaljuk.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

[instagram-feed]
Shares