Sütőtökös fordított sütemény, rumos, dió habbal

Mivel, régóta nem jelentkeztem, így most egy-két régebbi, de annál inkább aktuális receptet hozok. Elsőnek ezt a finom, sütőtökös fordított sütemény, rumos, dió habbal receptet.
Ez a sütemény végtelenül egyszerű, és jól variálható. Nagyon finom, fűszeres, igazi téli csemege. A sütőtök ízével kiváló egységet alkot a karamell, a narancs, a fahéj és az egészre a koronát pedig, a rumos, dió hab teszi fel. Délutáni teához, kávéhoz, pompás desszert.
Sütőtökös fordított sütemény, rumos, dió habbal
Sütőtökös fordított sütemény

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg liszt
10 dkg nádcukor
8 dkg vaj
3 db tojás
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál rum
mokkáskanál őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja

A tetejére:
40 dkg hámozott sütőtök
10 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1/2 citrom leve

A rumos, dió habhoz:
3 dl habtejszín
5 dkg darált dió
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum
1 tasak habfixáló

A narancsot, ha nem kezeletlen, mielőtt lereszeljük a héját, áztassuk be két percre almaecetes vízbe, majd egy kefével alaposan sikáljuk meg, végül öblítsük le folyóvízzel!

amiben készül:
27 cm átmérőjű, 5 cm magas, sütőben is használható, tapadásmentes serpenyő

Elkészítés:

A sütőtököt, miután meghámoztuk, vékonyan felszeleteljük.
A serpenyőbe teszünk 10 dkg cukrot és 10 dkg vajat, hozzáadjuk a fél citrom levét és az egészet addig  sütjük, néhányszor megkeverve, míg a cukor szépen megkaramellizálódik. Ekkor beletesszük a sütőtök szeleteket, ízlés szerint elrendezve, majd lekapcsoljuk alatta a tüzet és így hagyjuk hűlni amíg a tésztát elkészítjük.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a reszelt narancs héjat, fahéjat, és a rumot, majd az egészet habosra keverjük egy gépi habverő segítségével, majd apránként, hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. Majd hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét. Végül a tészta masszát rásimítjuk a sütőtök szeletekre. Előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon 35-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Miután megsült, hagyjuk hűlni, majd kifordítjuk egy tálra és szeletelve a rumos dió habbal tálaljuk.

A rumos, dió habhoz a tejszínt a porcukorral kevés ideig verjük, majd hozzáadjuk a habfixálót, apránként a darált diót és a rumot, majd folyamatos keveréssel kemény habbá verjük az egészet.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares