Vargabéles gyorsan, egyszerűen

Vargabéles
Ez az édesség, a vargabéles is hozzátartozik a mindennapjainkhoz, gyakran sütöm, mert gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Ebédre, egy tartalmas leves pl. gulyás, vagy bableves után kitűnő fogás.

Ha nincs időm rétestésztát készíteni megsütöm anélkül, kivajazom a tepsit és kiszórom zsemlemorzsával, és mehet bele a massza. Igazából, annak idején, mikor még kezdő voltam a sütés-főzés terén, vargabélest szerettem volna készíteni, de a bevásárlásnál elfelejtettem réteslapot venni. Persze az akkor még eszembe sem jutott, hogy otthon is lehet rétestésztát nyújtani:) Így nem is került bele réteslap. Persze azt hozzá kell tennem, hogy a hagyományos rétes tésztás változat, azért az az igazi, attól “béles”

Vargabéles
Vargabéles

Nem teszek bele sok tésztát, inkább több túrót és tejfölt, így nem lesz száraz. Lehet hozzá készíteni vanília sodót, vagy bármilyen gyümölcs öntetet, de szerintem egy pici porcukorral a tetején is kiváló. Ha házi túrót tudunk venni, vagy házi tejből magunk készítünk, azzal az igazi, össze sem lehet hasonlítani a boltival. Ha nem sikerül ilyet beszereznünk, akkor inkább papír csomagolású, nedvesebb típusú túrót használjunk, mert sokkal krémesebb állaga lesz a kész süteménynek. Aki nem szereti a mazsolát, természetesen kihagyhatja belőle, viszont, ha kísérletező kedvünkben vagyunk, nyugodtan próbáljuk ki előzőleg beáztatott, aszalt gyümölcsökkel áfonyával, meggyel, szilvával, sárgabarackkal, stb.

Ez az adag egy 30×40 cm-es tepsihez elegendő
Hozzávalók:
1 kg félzsíros tehéntúró
15 dkg finommetélt
5 db tojás
2,5 dl tejföl
15 dkg barna nádcukor
10 dkg mazsola
1 csipet bio vanília őrlemény vagy 1 cs. vaníliás cukor
1 bio citrom reszelt héja
1,5 evőkanál búzadara
vaj a tepsi kikenéséhez
zsemlemorzsa
5 dkg darált, cukrozott mandula a tetejére

Elkészítés:

Először is a tepsit kikenem vajjal, meghintem zsemlemorzsával.
A finommetéltet, lobogó sós vízben pár perc alatt kifőzöm, leszűröm, majd hideg vízzel leöblítem.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig, habosra keverem.

Vargabéles
Vargabéles

Hozzáadom az áttört túrót, a citrom reszelt héját, a tejfölt, a mazsolát és a búzadarát. Jól összekeverem, majd hozzáadom a lecsepegtetett finommetéltet és összeforgatom, hogy egyenletesen elkeveredjen. A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzákeverem a masszához. Az egész masszát beleöntöm óvatosan a tepsibe, és eloszlatom egyenletesen, a tetejére pedig cukrozott darált mandulát szórok és így teszem be az előmelegített sütőbe. 190 fokon kb 50 percig sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm. Ha megsült, a sütőt lekapcsolva kissé kinyitom az ajtaját és hagyom langyosra hűlni. Tálaláshoz felszeletelem és a tetejét kevés porcukorral meghintem.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

3 hozzászólás

  1. A napokban sütöttem hasonlót, mint túrófelfújt, ez inkább a’la vargabéles, hiszen ott alul-felül tésztalap van. Ettől függetlenül nagyon finom!!!! Viszem a receptet, mert azért más az aránya, mint az általam kipróbált, és a túrót minden formában szeretjük! 🙂

  2. Kedves Vicuska! Örülök, hogy tetszenek a receptek, és jól esik ennyi pozitív hozzászólás:) Köszönöm.

  3. Kedves Verus 🙂 Én is örülök, hogy rátaláltam a blogodra, tetszik, ezért jövök még vendégségbe 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares